Sunday, April 4, 2010

Shopaholic in Me..[part 4]

*read at your own risk. sekiranya anda menyampah,benci atau meluat dgn entry ni,sila tekan butang pangkah bewarna merah [x] di sebelah kanan atas page ini. tujuan saya menulis adalah utk tatapan kaum keluarga semata2*


Opps! Citer shopping tak habis2 lagi daa.. kekeke kalau ikutkan, saya berhari2 boleh citer bab shopping2 nih.. :P syiok jer kan kalau bercerita bab2 nak perabis duit nih.. hehehe btw as promised, I'll try to finish+publish my bumper shopping issues by next week (takut kalau duk delay2 kang nnti skolah dah stat balik + stat bizi balik, tak sempat nak abis tulis pulak)..

So sebaik sahaja kitorg kuar dr Royal Doulton Outlet store kat Stoke-on-Trent tu, terus hasben memecut kereta menuju ke Birmingham. Biasanya kalau sebut ajer Birm, rakyat Mesia yg gilakan household goods/kitchenware/shopaholic sure tau apakebenda yg bestnya sopping kat situ.. apa lagi kalau bukan untuk memborong...


QUEEN ANNE silverware! :-)

Actually kat Birm ni kitorg siap ke kilang Queen Anne lagi.. tak pernah sampai pun ke Birm sbnrnya, kira main redah jer la berpandukan sat nav+poskod dr dlm website Queen Anne.. Sebenarnya bukannya ada proper kedai/outlet pon, just bilik kecik jer kat sebelah kilang dia! Utk masuk, memang siap kena tulis nama etc lagi, sbb actually memang entrance tuh utk staff jer pon.. memula sampai tuh memang agak konpius2 jugak sebab kilang tuh mmg tertutup +takde kedai pon + takde org pon yg masuk keluar bershopping (except minah2 dan mat2 kilang jer).. tp dlm duk terjenguk2 (dgn perasaan yg agak hampa) tuh ada mat saleh pekerja kilang tuh bukak pintu dan jemput kitorg masuk.. err...actually bila dia tgk Malaysians dtgje, rasanya dia dah tau hajat kitorg dtg nak memborong!!! hehehehe :P

'Tempat sopping' adalah kat dlm bilik kecik ni jer.. semua dia main sumbat dalam ni.. actually ni kedai 'seconds', maksudnya brg2 yg tak lepas quality control kilang tuh, dia letak kat bilik ni dan jual murah2.. as for me, memang puas hati giler la, sebab eventho barang2 seconds, tp quality tetap tiptop! kalau belek2 pon still susah giler nak cari defect/sebab2 naper barang tuh jatuh ke thp 'seconds'.. apapon, yg paling penting, mmg murah bangats!!!

Average harga dlm 7-8pounds jer, dan harga paling mahal pon dlm 20pounds jer! dgn yg harga plg mahal tuh dah boleh dapat Queen Anne yg terbesar+paling best kat dalam katalog! just imagine RM100 utk sebijik Queen Anne yg paling besar + cantik.. sapa tak naik meroyan? tuh yg makin rambang mata nak memilih! hehehehe tambah makin rambang mata sebab actually kat umah saya kat KL tuh belum ada sebarang silverware/Queen Anne lagi.. so memang nak kena start collection from the very basic la kan.... :P

Tapi apa yang pasti, kat sini rasanya pelanggan paling ramai ialah Malaysians..

buktinya?

The only wall notice available is written in Malay!! takde satu pon notis dalam English! hehehe lawaks btol!!! dan bila ditanya ngan pekerja kilang tuh, dia ckp memang very-very many Malaysians dtg (drp ayat mamat tuh sendiri nih).. notis tu pulak dia mintak tolong Malaysian customers translatekan ke bahasa Melayu! hehehe errm, actually hasben yg terbaca notis ni kat dinding, yours truly duk bizi pilih barang! mmg tak sempat nak baca apa2 pon! :P (eh btw ada ker perkataan 'disampang' dlm kamus DBP? first time dengar nih..hehe)

But the only downside here: diorg terima cash sahaja! even debit card pon tak terima! so memang hampeh dot com jugak lar.. (kat UK ni debit card diterima secara meluas sekali, even kedai runcit cikai pon ada machine debit card- so kalau kedai yg takde debit card nih bolehla dianggap sbg kedai yg teramatla hampeh! hehehe) sebabnya cam yg dah saya mention earlier, kedai ni adala bilik kecik jer.. so diorg memang takde sebarang online facilities utk debit card nih.. even lepas membeli pon, duit diorg taruk kat dalam cash box jer dan takde resit2 pon! bila pikir2 balik cam membeli kat kedai runcit kampung2 pulak.. :)


So nih la hasil shopingan 'berpada2' kitorg.. hehehehe napkin holder kat depan 2bijik tuh diorg bg free jer.. bolehla kalau nak guna time buat kenduri kendara nanti kan.. bersyukur gak ngan duit yg ada dlm wallet time tuh, kalo ada byk, sure akan borong lagi banyak, dan sure lagi banyak damage to our wallets kot!! :P

I spent less than 50pounds for all this!! :))

Tetiba rerasa cam nak kena pegi Birm lagi, cam tak cukup collections jerr nih... wakakakaka :P

Sebabnya aritu memang terbantut gakla hasrat nak sopping sakan! hehe sebab tak tahu sbnrnya yg diorgni tak terima debit card, so terpaksa berpada2 berbelanja base on duit yg kat dalam wallet jer; nak kuar cari ATM machine cam malas pulak sebab tatau nak cari ATM kat ceruk mana kat area2 kilang tuh..



..the final episode will be out soon!


9 comments:

Uncle Lee said...

Hello Wa, I have not, never met a woman that does not love shopping, for that matter, bila nampak in a mall a store banner advertising shoe sale, she sure to tekan brake masuk kedai.
Handbags, dresses, but more shoes.

But then if not for women, kedai semua tutup and we men tweedle our thumbs whole day, money no use anymore, ha ha.

You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.

lela said...

wah!!! ini hasil berpada2 berbelanja... urrmm... kalau boleh pakai debit card, sure lagi banyak....:))

naza said...

Awesome!! owh tak sabar nye aku nk memborong gak..napela die tutup sampai after easter!! can't wait for my turn!! my mom pun frust tak dpt gi borong!!huhu...

LAILATUL AZLIN ABD LATIB @ LATIB said...

bestnya...dkt msia x kan dpt harge macam tuh...ribu-riban gak tuh!!biar x dpt beli pon..enjoy my reading & browse the pics thru ur blog...alahai!!

Wan said...

Uncle Lee:
Hi! thanks for dropping by my blog. errmm..well, shopping is in our gene, I supposed? oh, btw we are just trying to help men's businesses,nothing more than that..hehehe you too, have a nice day!

lela:
tuh la pasal.. nyesal gak takde cash byk dlm wallet..so skang ni nak kena g lagi,nak lengkapkan collections..hehehe

naza:
jom konvoi,nak?!!! termpat ni teramat sangatla wajib pergi utk memborong sebab teramat sangatla murahnya!!!!!

azlin:
sebab pikir camtu la saya naik 'gila' duk pulun borong! alang2 dah kat sini+murah, tuh yg ingat nak lengkapkan collections terus! nnti balik Malaysia dah takyah beli lagi.. :)

Nana said...

kalau turun Birm singgah lah rumah! boleh jumpa ;D

mazura said...

bestnyer..nak jugakkk!!!jeles kt org2 UK dpt shopping bnda2 ni....huhu

dee said...

bestnye..nk borong gak...
org akan sampai birmingham 22 sept ni..dari airport die senang x eh nk ke kedai die?barang2 die berat x? sebab nak balik ke dublin pulak lepas tu...heheh

salam kenalan:)

Wan said...

salam dee...

tak sure la dr airport camne nak g.. sbb aritu mmg saya sewa keta turun dr london..public transport cam susah sket kot,sbb kedai ni betul2 kat tepi kilang dia.. mmg kawasan kilang2 la ni.. tp queen anne ni takdela berat sgt, cuma agak bulky jer..

thanks for visiting! :)