Saturday, April 3, 2010

Shopaholic in Me..[part 3]

*read at your own risk. sekiranya anda menyampah,benci atau meluat dgn entry ni,sila tekan butang pangkah bewarna merah [x] di sebelah kanan atas page ini. tujuan saya menulis adalah utk tatapan kaum keluarga semata2*


Last weekend, we made a road trip to Manchester (I'll blog bout it later lar kot - tu pon kalo rajin..hehehe). So on the way back home, sempat melencong ke Stoke-on-Trent dgn Birmingham.. actually we purposely diverted our way.. errr, so that we can shop, shop and shop!!!!! ;D

Hip..Hip... HORRAYY!! YEAYYY!! :p

Stoke-on-Trent ni memang tersohor dengan potteries and fine chinas.. rasanya memang tempat wajib pergi utk kalangan rakyat Malaysia yg duk UK/dtg ke UK ni.. kalau musim2 Xmas sale, boxing day memang kompom penuh dgn rakyat Malaysia!! So since Stoke ni memang dah on the way dah pon kalau dari Manchester-London, tuh yg kitorg amik peluang singgah sana sekali.. Alang2 dah sewa keta + dah on the way + memang gatal nak perabis duit yg memang tak byk nih + nak de-stressed dan retail therapy la kununnya.. hehehe :P

Kat Stoke ni kitorg singgah ke sini jer..

Outlet store Royal Doulton dan Wedgwood!!!
(N.B: masa memula sampai ni parking lot kosong lagi, sebab tersampai awal la pulak.. kul 8.30pg dah tercongok sampai kat parking lot! even staff pon lom sampai lagi! wakaka semangat waja, siap bangun awal lagi nak shopping punya pasal!hahaha)

Memula sampai tuh kununla nak budget masa dua jam jer.. sebab nampak dr luar cam kecik jer gudangnyer.. so what we had in mind was that there was not much to see/buy.. and we might end up back to london empty handed that day... hehehe :P

Bila masuk jer dalam gudang tuh.. tu diaa!!!

Banyak giler hokay pinggan!!! pinggan to our likings pon banyakkkkkk sangattt!!! perghh!! memang rambang mata giler2.. memang pening kepala nak pilih, esp with our limited budget nih.. kalo dah kaya, memang dah pulun angkut 5-6sets takyah pilih2! hehehe

But the only downside here is, everything is loose items. and that means that u have to collect and pick your own chinas, and the availability is very much dependant on your luck! Cuma kitorg aritu memang bernasib baik gak la, sebab semua pinggan yg jd pilihan hati cukup set! yihaa!! takyah nak pening2 kepala! :))


kunun nak spent masa sejam dua jer, tp terus jadi sampai 3 jam lebih! hahahha my other half pon sama naik pening kepala rambang mata memilih pinggan!

me with my empty wallet! hahaha :P tapi memang puas hati, sebab Royal Doulton/Wedgwood kalau kat Malaysia memang tahap saya tak mampu nak beli, even tak berani nak sentuh pon kot!!


okay.. so apa achievement saya kat stoke?

jeng...jeng..jeng.. :P

ok.. ready..


tarik napas dalam-dalam...




get set..




go!



:P



Sudah semestinya saya beli pinggan la kan..

yeehaa! berjaya dapat 1 set utk 6org makan Waterford, including oval dish! Oval dish tu pon terjumpa by luck jer, kebetulan duk korek2 cari tetiba terjumpa dan terus decide sambar jer! hehe Design ni pulak hasben yg berkenan, dia suh beli, so saya on je lar kan.. hehehe tp memang chantek!!! :P

pastuh pusing2 lagi saya berjaya jumpa set teko nih.. Chiffon Royal Doulton. murah bangat! memang good bargain giler!! 85% off from online price!!!

design dia pun cantik dan sweet sangat.. puas hati! still ada jual online lagi, so ingat lepasni boleh la start mengumpul duit utk beli dinnerware box set dia pulak (plates and teacups etc). :P



nih pulak loose items yg berjaya kitorg korek2 dan jumpa.. :)




Teapot tuh memang dah berkenan lama dah.. dah aim nak beli sejak ternampak kat Bicester Village last xmas.. cuma masa tuh tak termampu lagi sebab mahal.. tetiba murah rezeki terjumpa kat outlet,dgn harga yg jauhhh lagi murah lak tuh!! terus jer merembat! cuma takde teacups and saucers jer.. takper, akan ku usahakan jugak suatu hari nnti, ada rezeki nnti nak angkut dinner set jugak..at least dah tau ada backup kat Bicester, so ok la kan.. :P

pinggan besar oval tuh pulak beli sebab cantik dan murah..actually ada flowery design sekelilingnya, tp takbrapa nampak dlm gambar. flowers tuh timbul dr permukaan plate.. side plates tuh pulak saya dpt harga 75p jer sebijik! murah bangats!! :))



and last but not least,





and I'm the proud owner of this teaset... :)




lawa gilerrrrrrrrr!!!!
:)) :)) :))


saya dan hasben sukerrrr sangat dapat nih! nih la love at first sight kami!! :P

design dia cantik,moden dan ada kelasss!!
(p/s: design ni still ada jual kat Harrods lagi masa xmas sale bebaruni!)
too bad cuma ada tea set..xsure kat Harrods ada dinnerset ke tak..



Ok well, actually tuh jer hasil rembatan kami kat Stoke pada hari tuh.. cuma still nak tambah ulang tayang pinggan chenta at first sight hatiku jugak.. (alang2 dah tulis pasal pinggan mangkuk ni kan, saja nak include jugak skali...)


Introducing our lovely Bouquet silver...


by Martha Stewart... :)



Walla!!


chumel..

and classy.. :P

so nih la dia hasil rembatan xmas sale 2009 kitorg.. dinnerset Bouquet collection, by Martha Stewart for Wedgwood!!! chenta pandangan pertama gak nih! beli kat Harrods, kebetulan ada dia buat sale gila2 masa tuh sbb nak perabis stok.. rezeki saya la katakan.. :))

Actually Martha Stewart Bouquet collection ni just jual kat US jer, sblm terjumpa set ni kat Harrods mmg dah berkenan/jatuh chenta bila tgk kat website Wedgwood. tapi cari punya cari, mmg takada jual either online or kt outlet di UK neh. mostly yg jual pon Macy's US. so bila gi Harrods a day after Boxing sale, ternampak collection ni. terus beli!! taksangka Harrods bwk masuk this specific collection. and alhamdulillah Harrods time tuh bg discount giler2, so rezeki I jugaklah kan utk yg ni.. :-)


Okay.. saya dah "hampir" puas hati dengan pinggan mangkuk yg ada.. I am (almost!) a happy lady now.. :P


Actually ada lagi satu outlet kat Stoke ni, iaitu Portmeirion Outlet store, tp tak sempat nak singgah sebab kalut nak cepat.. lagipon dah banyak pulun borong kat Royal Doulton kan, dan dah hampir muflis dah pon! hehehe.. So sebaik sahaja habis bershopping kat Stoke memborong pinggan mangkuk, terus memecut kereta ke Birmingham pulak..

...tujuannya tak lain dan tak bukan ialah utk sambung shopping lagi.. :-p


...my shopping journey will be continued later...

8 comments:

wan_syahira said...

aku rase mung kne tukar bidang...jadi chef lak...hehe...anyway, bnyk giler shopping, murah ke? aku nak kirim pon x kawen lagik..huhu

mohdandmeriam said...

salam ja...sungguh berbaloilah ja cantik n bergaya ... tak sabar mama nak tenguk ..hehe

naza said...

haha..kitorang pun br balik stoke..ponek..tp portmeirion kt clarks village jauh lg murah!! rugi kete penuh mase pegi hrtu!!kalau tak sure dh borong habis!! huhu!!btw cepat laa upload queen..nk jeles!!!! ;P

mama ju, said...

salam wan

Wah wah....!

Mama duduk Mancester 3 th 3 bulan.Masa tu tak pandai sangat tang shoping2 ni.
Mestilah pegi tempat tu...tapi tak pegi kat Potmerion tu...ruginya...skrg terngin pulak nak kolek...mengendap juga kat online..mak datok harganya...tak taulah boleh beli ke tidak!

Lain kali wan belilah Port tu byk2 boelh jual kat mama sikit hi..hi..hi

Mak Yam tak buat koleksi benda2 ni ke?

Berapa th kat sana?

Wan said...

buya:
boleh2 kirim, tak kawen pon apa salahnya stat ngumpul sikit2 dulu.. :)

mama:
tuh la, mmg puas hati.. tp skang ni tgh pening pikir camne nak bwk balik pulak..hehehe

naza:
baru balik stoke? any major damage to the wallet? kekeke :P btw cam nak kena g gak clarks village tu,slalu sgt dgr org sebut2..

mamaju:
portmeirion tuh saya kurang minat sikit, tu yg aritu tak pergi. tp ingat next time pegi stoke nak singgah gak tengok2..kalau kat malaysia dgn gaji saya memang tak termampu nak beli,tuh yg pulun beli kat sini.. nak pesan ke? bisa diatur! :) btw saya kat sini 3tahun, insya Allah Sept 2011 balik..

eynda said...

Uwaaaa...suka jugak tea set tu...kalau eynda kat sana pun eynda akan beli style2 yg wan beli...same taste...

Wan said...

eynda:
mmg sah same taste! :)

Kitch 'n' Chic said...

Salam sis..in case you are interested, we have Royal Doulton Chiffon rimmed soup bowls/plates for sale. Visit us www.kitchandchic.blogspot.com. Tq!