Friday, November 12, 2010

Autumn!!!

Early last week, kitorg sempat bercanda di taman berdua-duan.. :P kebetulan masa tuh cuaca tgh ok sangat2, dan tak sejuk sangat cam skrgni.. tu yg amik kesempatan g ke park, just to take some photos, since this would be our last autumn! :( 

Most of my friends went to Kew Garden for autumn photoshoot, but we went to St James's park instead. why? to be honest, mainly becoz it's free!!hahaha another factor,it is located in central london, making it nearer to our house than Kew Garden!! and to enter Kew Garden we need to spend at least additional 30quids - for the entrance fees (11pounds per person) and transportation. I think its better to save the 30 quids into my boxing day piggy bank! hehehe :P memang cheapskate giler babas punya! :P okay, okay.. I know, its a-must-visit-place in london, and it was where the rubber trees originated before the trees were transported to Malaya long long time ago... we will go there, don't worry! but not now, actually we've decided to go to Kew Garden this spring.  Its  more worth the money,well at least the weather will be much better (thus better photos quality) and there'll be flowers blooming! and maybe we'll plan for rombongan cik kiah, then maybe we can have picnic/bbq as well? any takers?joms??!! :)

Okay, back to my story. St. James's Park is situated near the Buckingham Palace and House of Guards. It is one of the Royal Parks, and the oldest (est 1603)! The Royal Parks includes Regent's park, greenwich, Hyde park, Kensington garden etc.. it is quite large, i've never tot that this park would be this big! yeah, its huge! just imagine having a 58 acres park, in westminster area, in central london?!! kalo wat buildings sure jota2/billion2 punyer harga!

and the scenery was very breathtaking! the weather was refreshing, with the temperature was just nice at 17C  with warm sunshine... and very relaxing ambience! i love this park!!! 
lets enjoy the pics, ladies!!

the famous Princess Diana Memorial Walk
 see? mat saleh joging pakai seluar pendek jer! hehehe :P
London Eye and House of Guards from afar..
and Buckingham Palace on the other side of the lake..
kerusi tempat berjemur pon kosong jer.. ehhehe dah matahari pon suam2 kuku jer, sapa nak berjemur kan?hehehe :P
pokok ni tatau dah brapa puluh/ratus tahun umur dia.. tgk pada dahan cam dah tua sangat pokok nih..  cantik!
sangat suka tgk pokok2 berdaun merah/kuning!!
dan yg paling unik sebab kat sini byk binatang2 liar peliharaan.. jinak2 pulak tuh!
caught red handed: spttnya takleh bg makan kat burung2/angsa ni semua! hehehe

tersangat tenang tgk burung2 nih berterbangan..
 nih tatau spesis apa, mmg besar sangat2! budak ni pon cam dah cuak2 sbb kena paksa posing oleh mak dia! hehehe
dah separuh ketinggian mat saleh! mmg besar giler!
 yg nih dia memang extra special..
sebabnya..
 jinak giler!!! mmg dia duk ikut jer pakcik tua nih berjalan! pakcik ni lak relax jer.. cam dah biasa..
berjalan seiringan lak tuh! dah ramai giler tourists join pakcik tua+pelican nih jalan2 pusing park! cool!!
park nih memang bersih.. siap ada tong sampah utk tahi anjing lagi! hehehe (kat sini mat saleh/tuan empunya anjing yg kutip tahi anjing dia in case ''bocor' kan..hehe)
Inn The Park. cafe park nih. very nice!
nih lak kat entry nak ke cottage..
nih la cottage/chalet utk pemberi makan burung2 liar tuh..

dan dalam duk pusing2 tetiba ternampak ni...
memorial utk rakyat british yg terkorban kat bom di bali 2002!

actually kitorg tak picnic pon.. rasa nyesal pon ada gak sbb tak prepare food awal2.. sbb sblm g park tuh hujan, tu yg ingat nak jenjalan amik angin jer.. next time la kot, mmg nak kena pergi lagi!but with the current weather, maybe I have to wait till spring la kot for the picnic!!

sangat suka ngan autumn! tetiba teringat citer autumn in my heart lak! hehehe banyak lagi pics, tp dah malas nak haplod! pics muka sdr pon saja takmo tayang lebih2, kang ada yg bosan lak! hehehe


apapon, dah tak sabar tunggu esok!!!!!!!!! cepat larr weekend!!
weeehoo!!! :P

5 comments:

kucingorengemok said...

cool gila burung jalan ngan pakcik, mesti pakcik tu tiap² hari melawat dia kat situ agaknya

littlehumblelynn said...

adoi.......cantiknya scenery!!

Oyis said...

cantek kan autumn? tp skang pokok2 kat plymouth semua dah gondol, angin kuat sgt lately ni. smlm nak jln pon senget2 ke dpn bdn, mata lak pejam2 sbb menderu2.

mohdandmeriam said...

salam ja..cantikkan pemandangan disitu..hebat pakcik tua tu ke pelican tu..yg mana eh..

zailamohamad said...

geram kelih itik2 tu, kalu kat kampung ni igat semelih wak gulai doh ni;D