Sunday, November 7, 2010

Makan2 @ barking!

Alhamdulillah dah selamat semuanya..lega! hehehhe gaya cam buat kenduri kawen besar-besaran jer.. :P padahal ajak kawan2 rapat makan2 je pon! wakakkaka dahla makanan pon biasa2 jer.. nothing special pon! memandangkan duduk kat london, so kitorg decide just serve masakan kampung jer.. mudah sket nak prepare, dan (hopefully) semua org makan!

kari kambing, roasted chicken (nih hubster punya air tangan!hehehe), sambal tumis sotong, telur dadar, sambal belacan yg pedas giler, bendi dan terung celur+ salad dan timun as ulam-ulaman.. dan sempatla menjala roti sikit2 utk penuhkan meja..


the sinful curry! kari kambing tulang, with special effect from the slow cooker. thanks to the slow cooker! kari tetiba jadi rasa lain + bertambah sedap berbanding masak atas dapur biasa! dahla senang sangat2 nak guna, pepagi pas solat subuh tumis kari cam biasa then campak jer dlm slow cooker ni, kul 1pm dah boleh makan.. dan daging2 kambing ni dah relai.. love love love my slow cooker!!

for dessert saya buat trifle nih jer. mudah sangat2! dahla guna ready made custard dlm kotak, so just susun2 kek, tuang custard, susun2 peaches dgn blueberry ngan tuang jelly jer kat atas tuh!campak dlm fridge dan terus siap!! 2 servings gone within 2hours! dan bersyukur gak sebab kenkawan berusaha keras masak dan bawakkan additional desserts: kuih lapis yg menjadi dan sedap giler (wanie), kuih cara berlauk yg mmg dah boleh bukak kedai (wanie), kek batik yg sangat moist dan lazat (halimah dan dilla) dan jugak apam pelangi sedap (yana). lupa nak snap pics sbb mmg tak sempat nk bawak kuar kamera pon!! dan special thanks utk kenkawan yg susah2 jer bawak buah tangan dtg umah: 1 dozen of krispy kreme (dzul and rizuan), biscuits (budi) dan jugak buah-buahan (k.jehan, hikmah, lini dan eda).

actually kalau ikutkan ramai gak yg terlepas jemputan...memula tu plan nak gak jemput semua kawan2 kat london nih.. tp sbb umah kecik apakan daya kan.. even kenkawan hubby pon takleh nak jemput sbb mmg dah agak mmg tak muat umah..  next time, insya allah!
jemputan ni pon either my frens from us*m, my frens from ukm dan kenkawan se-qmul. 20 org jer pon, tuh pon dah overload,cam dah takleh nak muat dah! kesian gak kat kenkawan siap ada yg kena berdiri lagi...isk.. teruk betul tuan umah! 
hubby lak duk bizi layan england vs all blacks kat tv smbil2 borak.. 

main activities: makan dan borak2.. riuh rendah mmg kalah neighbours yg celebrate diwali! hehehe :P

 gosip orang dapur no.1

gosip org dapur no.2

with kak jehan(with baby) yg baru sampai oktober bebaruni, wani dan limah. limah dah nak balik for good akhir bulan nih!
Post mortem: lauk pauk sedang elok jer cukup2..semua lauk habis licin! mmg hepi dan puashati tgk tetamu makan..tp rasanya we would prefer extra lauk next time, biar lebih takpe asalkan tetamu balik dgn kenyang dan puas hati. dan hopefully takde tetamu yg singgah kfc/subway/nandos on their way back!!!! hehehe

Thanks very much to those who came!Sorry jugak utk sesapa yg tak terjemput, bukan taknak jemput, tp mmg seriously umah tak muat! Insya Allah jumpa lagi@our final farewell party next year in barking!!

12 comments:

zailamohamad said...

memang best bila buat makan-makan ni & selalunya Zaila pon buat ntok cukup2 je, kadang2 risau juga kalau tetamu xcukup makan..hehehe

balik Malaysia nanti, buatlah makan-makan ntok kami pula;-D

wan_syahira said...

teringin nk mkn keropok lekor hok mung wat...hehe :P

azila ismail said...

wahh..terliur emm kari kambing. tp xdok slow cooker nk msk. hehe

si chantek izza said...

waaa akhernye npk dh muka kak jehan!
btw kakwan kari kamben relai tu sgt menarek bunyinye huhuhu.. a must-have blk msia nnt keh! ;p

Aswani said...

adoi mmg so sinful n addictive lamb curry dlm slow cooker ni...tetiba tekak ni brasa nak mkn lg even tough baru je mkn smlm...
owh!cholesterol!cholesterol!

Wan said...

zaila:
tu la kan, mmg seronok berkumpul ramai2 dan makan2..tp bab takut makanan tak cukup tuh mmg scary! hehe

ya:
losong kan less than 10km jer dr umah, baik la g beli kat losong terus!wakakaka :P

azila:
sedappp!! :P

izza:
tu la, lupa nak mention lak..actually salah satu tujuan makan2 ni sbb welcoming party utk kak jehan gak,at least bolehla dia kenal2 budak melayu postgrad london lain..

wani:
memang sinful!! ada org duk suh aku wat kari kambing lagi+sambal belacan lagi, tak puas makan smlm!penangan belacan chinatown punya pasal!hahaha mati ler letrik ngan kolesterol naik bulan nih!!! :P

Oyis said...

k wan, saya adalah tersgt tergoda dgn slow cooker. lately mcm ramai plak member2 blog beli slow cooker nih. dah cuba kempen kat husband, tp dia suh survey dulu ongkos letrik kalo on 4-5 jam sekali masak tu. kuat pakai letrik x benda alah ni kak?

Wan said...

oyis:
actually slow cooker ni tak guna letrik byk sangat, mmg takde effect pon. aritu sblm beli ada baca review diorg ckp penggunaan letrik lebih kurang macam light bulb jer.. beli la, senang kerja dan dgn magiknya kari jadi sedap!:D

mohdandmeriam said...

saalm ja..eh nampak luas pula rumah tu..eh mana perginya kotak2 ja,letak dibawah dekat pakcik guard ke..hehe..
terliur nak beli slow cooker tu..kalau sedap masak dalamnya..

naza said...

owh tergoda nk buat kari jugak!! btw dh angkut slow cooker tu!! punyela berat!!ishhh..

nnt dh free kitorang nk dtg makan boleh??hehhe...missed la pulak!! ;(

Wan said...

mama:
kotak2 semua sumbat dlm bilik utk sementara.. dah cam tongkang pecah bilik tuh..hehehe

naza:
wah wah wah... sungguhla pengaruh rakan sebaya! mari kita pakat blame wanie!hahaha eh nnti tgk private msg kat fb, ada nk tnya sumthing gak nih.. :D

Anonymous said...

wah meriahnya...dah boleh buat catering ni Wan!
-noreen-