Monday, November 29, 2010

It's all Greek to me!! :P

On the second day tuh, selepas jer tgk changing of guards / The Evzones dan jugak selepas berjalan2 di sekitar syntagma square, kitorg terus naik bus HOHO semula.. memang sepanjang stay kat sana kitorg pulun guna bas nih betul2, hinggakan pemandu dan jugak konduktor pon dah kenal muka.. sampai tahap takyah nak tunjuk tiket bus lagi dah! apa taknya mostly pelancong dr US, dan kitorg jer muka melayu yg duk naik bas tuh, tambah pulak saya sorg jer yg bertudung kat atas bas tuh! hehehe

tempat pertama yg dituju: Piraeus!Piraeus nih sebenarnya sebuah port terpenting di Greece and considered the largest passenger port in Europe (5th largest in the world), dan dah wujud sejak zaman Greek kuno lagi (kurun ke 5 BC). actually Pireus nih terletak agak jauh dr bandar, dlm 40minit perjalanan dr bandar Athens, dahla tak banyak bas HOHO yg g sana (bas setiap sejam jer), tuh yg kitorg decided pergi ke pireus terlebih dahulu sblm pulun pusing town.. takut gak kang tetiba takde bas nak balik, mmg mati gak ler nak kena membayo cab pulak utk balik hotel! hahaha  *cheapskate* :P

sempat tgk puppet show lagi sementara nak tunggu bas ke piraeus tuh.. menarik! puppets nih siap boleh main piano lagi! hehehe

masa otw pergi tuh, mmg agak buhsan gak lar.. sebab bas mmg lalu ke kawasan pinggir bandar. dan tak banyak hop-off station yg menarik.. 

 
nih Planetarium Greece, otw nk ke Pireus.. tak turun pon, sbb building dia tak cukup menarik perhatian kami.. hehe

tapiiii sebaik shj sampai kat area port tuh, Subhanallah!! cantiiiiikkkkkk sangat2!! lawaaaaaaaa gilerrrrrrrr!!!macam view dlm poskad!!!!

yang menariknya Pirues/Athens nih, location dia memang strategik! bandar athens ni dikelilingi banjaran bukit2, dan even utk ke port nih kena lalu kawasan yg berbukit! so no wonder la zaman2 dulu diorg boleh bina empayar terulung kat sini, sbb dr segi security mmg terkawal (sbb ada banjaran bukit) dan port/pantai pon dikelilingi bukit. (siap imagine lagi zaman dulu2 sure ada askar2 greek duk berkawal atas bukit menghadap port nih) hehehe * hubby sgtlah minat psl history/military so tersangkutla jugak berbuih2 penerangan dia tuh kt i * hahahha

banyak gak personal yatchs kat port ni.. fantastic view!!

siap ada seafood restaurant tepi laut.. nice, tapi takde maknanya nak g makan kat situ tengahari2 buta kan?! hehehe :P

mmg cantiiik sangat2 view dia!!!
dan port nih dikelilingi rumah2 atas bukit... 
even permandangan rumah renek2 nih pon lawaaa sangattt!!
 
Greek Orthodox Church near Pireus.

Memang banyak sangat gambar yg kitorg snap kat Pireus nih! sebab mmg cantik sangat2!! tp tak sempat spent masa lama pon kat sini, since ada byk lagi itinerary nak kena pulun kejar, dahla musim2 winter nih cepat gelap!! so apalagi, pulun naik bas lar! hehehe kalinih kitorg decided nak masuk pusing2 bandar lak!
us!! siap conquer 2 seats lagi, so that senang nak snap pics! hasben dgn slr dan saya lak dgn lumix cikai saya, balik london baru pilih mana pics yg paling cantik utk simpan.. tuh yg kadangtu ribu riban pics utk setiap tempat kitorg ada! hehehe :-D
 so far dlm byk2 yg kitorg pernah naik, yg kat paris je ada vending machine kat dalam bas.. yg lain2 semua nak kena turun beli air kat gerai.. yg athens punya nih lagi klakar, siap drebar dgn selambanya berenti kat tgh2 jalan sbb co-driver nak g beli nombor ekor! dan pernah skali tuh berenti kat tepi jalan yg bizi giler sbb nak g beli kacang! mmg teruk kena hon! sabo je lar! :-))

Panathinaiko Stadium. stadium olimpik yg pertama skali di dunia nih.. built in 566BC.

apapon, kat bandar athens ni mmg banyak patung2 lama2..
  
dan jugak pokok2 limau kat tepi jalan! dahla semua pokok berbuah lebat2 pulak tuh!! geram jer nak petik dr atas bas! hehehe
dan jugak penuh ngan handbagss!!! LV ori jual kat pavement jer! wakakaakaka! :P 

nih cathedral apa ntah namanya, betul2 kat tgh bandar athens
Monastriki Square. building yg berbumbung merah tuh sblm ni adalah sebuah masjid, dibina pada akhir kurun ke 15 (zaman pemerintahan Turki). masjidni dibina di tapak gereja Christian, tetapi selepas Turki dikalahkan oleh Venice, masjid nih ditukar menjadi gereja Roman Katolik. Tapi skrgni dah jadi storehouse je, dan public takleh masuk...
Monastriki Square
 
demonstrasi apa ntah.. tak brapa nak paham sbb tulisan Greek jer semua..hehehe
 
National Archeological Museum
kat athens mmg banyak sangat2 muzium, maklumla diorg punya artifact banyak gile, archeological siter mmg takyah cakap lar.. mmg tak terlarat nak masuk semua muzium kat sini!
  
another cathedral

Then our next stop was the National Library. Dkt area National Library ni, ada 3 major landmarks for Athens: National Library, Academy of Athens dan jugak University of Athens. memang semua buildings ni cantik dan architecture yg berseni!!
Academy of Athens- the highest research establishment in Athens

the entrance
 
me in front of Academy of Athens
National Library.
University of Athens 
Kat uni of athens ni siap ada patung yg ala2 wizard of oz gitu! takpon gandalf the grey/white LOTR! hehehe

dia punya architecture memang cantik sangat2! dan memang berseni!


...tapiiiiiiiiii..... 
ada pemandangan2 yg 'mencemarkan' di sekitar buildings nih...

masa kitorg pergi, siap ada flea market lagi kat area tuh.. kebanyakan peniaga adalah dr India.. dahla kotor giler, siap berniaga kat atas pavement jer!!
dan di depan Athens University nih siap ada demonstrasi lagi! 

Iranian political asylum.
 
dan siap ada org camping lagi..
memang betul2 spoil the view! kitorg nak pusing2 tgk buildings pon rasa tak best.. Tuh yg tak stay lama pon kat situ, terus naik bas balik semula utk pusing2 bandar athens lak..
bandar Athens. tak best lansung! hehehe cam ala2 bandar Kajang je kot? apapon yg pasti, KL jauuuuhhhh lagi best dr athens!!!!!!  yg nih mmg betul2 saya tak sangka, ingatkan bandar dia best/maju, well at least se-best kl la kan sbb tamadun diorgni jauh lagi lama drp tamadun Mesia/Tanah Melayu/Southeast Asia, dahla duk kat Europe lak tu kan, tp rupa2nya takde la maju mana skrgnih! Mesia jauh lagi maju! patutla my fren dr greece duk puji2 KL cakap best,maju etc.. dan mmg betul la org ckp org2 greece ni sombong, sbb diorg terlalu agungkan diorg punya tamadun yg dah berkurun tuh, tp tak sedar skrgni dah jauh ketinggalan! bangga ngan KL/Mesia, parameswara g bukak melaka thn 1400 dan baru jer merdeka thn 1957,tp dah maju giler skrgnih! kalah negara yg tamadunnya start 500-600 thn BC!! cuma rakyat mesia jer yg tak sedar! berjalan kalinih mmg betul2 bukak mata saya yg negara org putih tak semestinya maju!!!! *patriotik giler*

dan selepas pusing2 bandar athens, terus turun bas nak jalankaki lak.. utk ke tempat wajib singgah everytime bertravel!

on the way berjalan kaki tuh terjumpa another church kat tgh2 bandar.. tatau nama apa church nih.. kiut miut jer betul2 kat tepi jalan..

  
me kat depan tempat wajib singgah ituh! :P 
semustinya wajib la beli t-shirt dan jugak fridge magnet!! hahaha

lepas tuh terus balik hotel... penat giler!!
dan malam tuh lepas dinner kitorg kuar lagi utk amik view malam lak! :)
tak kuar jauh pon, naik ke rooftop cafe hotel jer! :P

awesome view from the hotel!! *bliss*
 Temple of Olympian Zeus!

lepas snap2 pics, terus turun hotel dan rehat! preparing ourselves for another long journey the next day!!

... to be continued, again!! ;D

6 comments:

zailamohamad said...

serious cantiknya view negara orang!! eh sapa kata kamera Lumix cikai, i pon suka pakai kamera Lumix tu..dah macam SLR dah;D

ummi iez said...

hehe bus HOHO cumels..
KL mmg ok, personally better dari spore kot...tp transportation mmg M'sia kene improve a lot.. especially busses hehehe yg on the rail sume macam ala2 tiptop gitu

miSs inTerpReted said...

bestnya pergi athens. tu antara tempat i wish to visit. keep the stories coming!!!

chop...akak berapa hari kat sana?

Anonymous said...

canteknya athen...i suka rumah2 kat tepi bukit tu..
puppet show..cutenye..
buildings..canteknya!!

last but not least.tuan empunya blog..always beautiful+ flawless skin la.cpat2 reveal skin care product ape yg u guna!!!!

ni said...

canteknya athen...i suka rumah2 kat tepi bukit tu..
puppet show..cutenye..
buildings..canteknya!!

last but not least.tuan empunya blog..always beautiful+ flawless skin la.cpat2 reveal skin care product ape yg u guna!!!!

littlehumblelynn said...

drwan;

mmglah bandar dia ala2 kajang..hehe..tp seriously other view mmg chantek!!