Friday, November 19, 2010

My Autumn 2010 travel journey!!!

Last weekend alhamdulillah kitorg dah berjaya melebarkan sayap ke satu lagi tempat kat europe nih.. tmpt ni rasanya mmg tak ramai rakyat malaysia pergi, MAS pon takde direct flight ke sini.. it was an amazing place, surrounded with archeological sites and historical places (i'm talking bout thousands of years of history!) and was the most powerful empire since 500 BC! 

and the place was Ἀθῆναι / Athena / ATHENS!!! 
woohoo!!!!

Actually this place was in our wishlist lama sangat2, ingatkan mcm dah takmampu nk pergi, sbb slalunya mahal.. tup2 nk dijadikan rezeki, 2-3bulan lepas terjumpa tiket murah+really really good bargain, tu yg tak pikir panjang, terus rembat! lepas rembat baru inform hasben (masa tu hasben duk mesia, saya duk london)! hahaha :P

Dari umah bertolak ke Gatwick Airport kul 5pg. seb baik cuaca tak sejuk sangat time tuh, terus amik the earliest tube ke Victoria then dr Victoria amik national rail train ke Gatwick. Alhamdulillah sampai ngam2 kul 7.30pg, masa nak check in tuh, pegawai yg kat kaunter check in tuh siap cam tak percaya lagi when we informed her that Malaysians dont need any visa to Greece! *bliss* 

Kitorg amik flight Easyjet ke athens kul 9pg, flight 4 jam, sampai2 sana lepas amik kira time difference dah dekat kul 3ptg.. flight was good, it was a new flight, and i think was even better than r*anair! hehe
Dari airport terus cari train station utk ke hotel. Mmg agak melilau gak la nak cari, since semua signage dlm tulisan/bahasa diorg!! seb baik jumpa! actually mmg selalunya kalo travel kitorg akan buat homework siap2.. mmg dah google siap2 amik directions camne nak ke airport. alhamdulillah so far mmg tak pernah lagi kitorg amik cab utk ke hotel,baru la cheapskate adventurous! :D
sampai airport jer, terus campak jaket! mediterranean weather, mmg tersangat la best! diorg punya winter pon cam tak sejuk lansung berbanding london, tp kalo summer dgr2nya cam boleh jd 'garing' gak la, panas!!
 
The train station at the airport.
Diorg punya metro pon takde la se-complicated london or even kl!!actually baru sangat lagi athens ni dilengkapi ngan metro, kalo tak silap dlm thn 2004 camtuh. mmg mesia lagi dulu ada lrt/monorel drp athens! *bangga* 
ada 3 lines jer pon.. easy peasy! :P
kitorg turun kat station nih: akropoli.
 
me at the akropoli station. cool giler station nih,siap ada pameran/hiasan archeological artefacts lagi kat sini! 
alhamdulillah hotel dekat sangat2 ngan metro station. dahla within walking distance je ke tourist attraction places! woohoo!!
bilik pon besar!!memang puas hati giler!! another woohoo!!

 

and we have been upgraded to the room with nice view!! 
 
Temple of Zeus view from our balcony! one more woohoo!! :P

waking up with this view every morning, pure bliss and romantic!! a real wooohooooo!!!:P

Sampai hotel dah petang. dahla mlm awal sekarang ni, mmg tak smpat nak g mana2pon. dahla penat travel jauh, terus dinner awal dan tido! rehat cukup2 utk pulun berjalan the next day tuh!!

The next day tu (ahad), bangun pagi terus breakfast at roof-top cafe at the hotel..
 
fantastic view!
 breakfast overlooking the Temple of Zeus... *bliss*
 
and the acropolis!!!!!!!! amazing view! *bliss*


our breakfast, ni jer pon yg halalan toyyiban! :D
overall, it is a superb hotel, highly recommended!dahla mmg dekat sangat2 ngan tourist attraction places, dlm 30m away dr hop-on hop off bus station, wonderful service and large room! no wonder review hotel nih tinggi giler kat tripadvisor! dahla kitorg dapat harga murah, mmg berbaloi-baloi giler!!wohhooo!!!

and right after breakfast, kitorg jalan2 sekitar hotel.. 
 
their traditional food. tatau nama apa, sbb penjual tatau ckp english. ala2 french bread gitu, besar dan murah, dlm 60cents jer seketul tuh..
 kitorg berjalan kaki ke New Acropolis Museum- dlm 50m jer dr hotel!
 
the entrance
 
the archeological site underneath the museum. coolness!!

then jugak one part of the muzium tuh diorg letak transparent glass floor on top of the archeological sites tuh.. mmg cool giler!!!!
me standing on the site! haha
 
us!! :P

we paid 5euros to get in. it was huge! ada 3 levels, byk giler artifak2.. tp sadly no cameras are allowed!! hampehs!!!!!!!! and after spending about a few hours there, terus kuar naik bus berjalan!!
...to be continued with more travel stories!



7 comments:

Oyis said...

oh my world! saya hanya mampu drool aje tgk pic2 itu...

naza said...

Owh npk best!! Hopefully sempatla siapkan paper conference nx yr!! Nk gi Greece jugak!!!

miSs inTerpReted said...

bestnya...athens pon in my wish list!!!!!

Nana said...

Fuyoooo!!! THAT SOME HOTEL! the view gila siot!! BESTNYEEE!!! Absolutely JEALOUS!!! hehe!!! bestnye .. I've always wanted to go to greece, but takde kesampaian. sighhhhh!!!

zailamohamad said...

subhanallah!! cantiknya pemandangan;)

Raja Azrul said...

Salam Kak,

Saya Azrul. Insyallah jika ada rezeki, saya akan ke Athens bulan 10 ini. Cuma nak tanya, apa nama hotel yang akak duduk? Macam menarik je...dan dekat dengan Metro. Berapa yer harga untuk satu malam?

Thanks

Wan said...

Salam Azrul,

Sorry lambat reply. actually saya stay kat Athens Gate Hotel, memang betul2 depan Temple of Zeus. puashati, memang selesa dan convenient nk ke most tourist attraction. station bas hop on hop off pon dekat je..

harga dia, dah lupa pulak.. aritu pon masa book dapat special price. selalunya saya cari hotel kat website ni je: lastminute.com.

btw thanks for dropping by. enjoy athens!! :)