Monday, December 20, 2010

Colourful Athens

Halamak... long due entry nih!! *sorry* cerita kitorg kat Athens nih, lom habis2 lagik! hehehe :D malas nak taip panjang2 kalinih, just buat entry bergambar je la ek? banyak sangat pics yg kitorg amik kat sana, tuh yg terpaksa buat entry khas nih utk miscellaneous pics around athens.  

Soo many things to see and experience in Athens, dr archeological sites yg dah beribu2 tahun lalu (yg ni memang mengkagumkan!), bandar nya yg sungguh-tak-ku-sangka-kecik-bebenor ala2 bandar Kajang tuh (seriously!), their beautiful port and Mediterranean weather yg jauh berbeza dr weather london/KL, warga Athens yg tatau ckp English tp dlm buku semua duk heboh kan ckp pasal 'Greek hospitality' but for me nothing can beat Malaysian hospitality (yup!diorg nih takdela ramah mana, well at least to tourist! tak macam kat KL, kalo kita jumpa mat saleh tercengang2 nak cari jalan, mmg akan usaha g tegur offer help/tunjuk jalan/at least say hi or senyum), dan surprisingly ramai la jugak warga India kat situ yg mostly jd penjual jalanan (ala2 mat bangla yg duk jual kat Petaling street tuh..tp yg peliknya, Negro tak ramai pulak!).. memang unik, or I'd rather say colourful Athens!

mari kita layann the pics!! :)


macam2 jenis spices ada.. siap cili kering pon ada, rempah kari, serbuk cili, serbuk kunyit etc! 
kekacang dan jagung kering..
  
 
  
buah2an kering: kurma, buah tin, buah peach kering, kekacang dan seangkatan dengannya. dah nama lagi mediterranean weather kan, sure la ada buah2 nih semua.. :D
ikan masin! 
pelbagai jenis cheese..
all types of tea!
 
dan jugak siput sedut!!! segar2 dan bergerak2 lagi nih! hehehe
handmade soap, from olive oil. Greece nih antara pengeksport utama buah zaitun kat dunia nih, tuh yg smpai sabun pun dr olive! hehehe  benda hitam dan kuning kat bawah tuh ialah span mandian.tak selera ai nak beli/mandi guna span kaler itam tuh! hehehehe :P
sampai dalam pasar ikan diorg kitorg redah! hahaha
*n/b: siap ada tv tuh, jgn main2! hehehe*
meat, anyone? tapi nih tak halal lar..
yg nih section daging halalan toyyiban..
surprisingly banyak gak gerai yg jual daging halal kat pasar nih.. logik gak kot, maybe ramai gak org Islam kat sini, since Greece nih pernah berada bwh jajahan Turki Uthmaniah utk beberapa ratus tahun..
kat depan pasar Athens. bizi, cam ala2 depan Pasar Payang/ Siti Khadijah! :P
giant traditional coffee machine!
typical greeks. pickles, pakcik tua and cik kak.
melepak kat square nih, sementara tunggu bus HOHO.
merpati kat sini jauuuhhh lagi banyak dr trafalgar square nun.. hehehe

antara 3 darjat: kereta buruk, lamborghini dan bas. apapon, kitorg darjat paling tinggi sbb duk atas bas! :P
diorg nih bawak sepanduk utk ber-demo. seb baik masa kitorg pergi aritu demo tak teruk, before this athens mmg byk demo sebab org tak puashati dgn negara yg bangkrap. dulu2 demo kat Athens setiap hari khamis/jumaat, salah satu sebab kitorg pegi sana hari Sabtu-Isnin (selain nak dpt cheap bargain!hehe)
recycling centre kat tgh2 bandar.
mobile advert. :)
flea market. segala macam mak nenek ada jual kat sini. dr sayur2, baju2, brg2 antik dll..
buku2..
even kat atas jejambat pon ada org menjual... 



tapiiiii
ada permandangan yg tak brapa best kat sini..
hmmm...





....baju2 dr flea market yg tak laku tu, diorg lambak2 camtuh je! kalah petaling st! kotor giler!!

siap ada beggers kutip2 baju camtuh jer.. hmm...
*yulks! nih atr sebab kitorg tak selera nak turun jenjalan kat flea market tuh!!*



...okay, 1 final entry jer lagi on Athens! and that would be soon!

1 comment:

littlehumblelynn said...

dr;

sgt interesting..athens..jarang sgt kita dgr org sesaja nak pg sana for travelling..teringat my cousin yg study kat ILLINOIS last 1997-2002..ada shopping apa kat sana?