Friday, December 10, 2010

The magnificent Acropolis

Sambungan entry trip ke Athens. Day 3, Monday 15th Nov.
Pagi Isnin tuh awal2 pagi lepas breakfast terus check out hotel dan ke HOHO bus stop....

target yg terutama ialah nak g panjat Acropolis! 

Athens map on our breakfast table. kbykn archeological sites terletak within walking distance je dr hotel! :D

Actually acropolis nih dekat jer ngan hotel, kiranya takyah naik bus HOHO pon takpe, tp sebab dlm travelling book/trip advisor semua ckp kena daki bukit tinggi, dan kitorg nak minimised kan penggunaan tenaga la kononnya, tu yg decided naik bus hoho jer, at least dpt half way jadik la kan! seb baik gak naik bas, sebab acropolis tuh memang tinggi! terletak atas bukit, dlm 150m above sea level!
tinggi kan? tuh yg awal2 kitorg surrender naik bas je lar, at least dapat half way pon jadi lar.. dahla plan byk lagi nak berjalan haritu, dan keesokkannya pulak nak kena attend implant course.. so mmg wajibla menjimatkan kudrat yg ada kan.. :P hhehehe
so bila turun je dr bus HOHO tuh, kena la panjat tnagga pulak! mmg bas takleh sampai atas.. dan yg kagumnya, walaupun tinggi tapi mat2 saleh yg tua2 dan even yg bertongkat pon bersemangat nak daki bukit tu utk ke acropolis! owh lupa nk bgtau, actually kat athens ni kebanyakan tourists terdiri drp org2 tua je, budak2/even remaja amatla tak ramai/jarang2 jumpa.. ye la, sebab historical places and archeological sites cenggini kan, mmg tak seswai utk budak2  kecik pon!

jalan naik ke acropolis nih either bertangga landai, atau pon pathway camnih.. takde la steep mana, tp penat tetap penat woo!! dan lagi satu, yg saya tak brapa suka, sbb banyak sangat2 anjing2 berkeliaran.. pastu suka lak nk wat2 manja nak gesel2 dtg dekat lak! euuww!!
ataupon kalo nak cepat, boleh lalu short cut ikut slope nih.. tangga steep, berlingkar2.. tp dijamin, stamina wajib kena cukup... kalo stamina cukup2 makan cam kitorg nih, baik lalu laluan biasala (tangga landai) tuh je lar.. hehehe 

dan actually kalau lalu ikut laluan tangga landai tuh (south slope), akan jumpa Odeon of Herodes Atticus.view kat sini mmg cantik best!! cantikkk!!
Teater ni dibina dlm thn 161AD oleh Herodes Atticus, dgn kapasiti muatan 5000 org. kira cam open teater utk konsert etc la ni..
memang byk sgt snap pics kat sini, how i wish i had a wide angle lens camera.. dapat sony punya compact camera pon jadik lar.. hehehe :P *hint*hint*
curam gak tangga/seatings dia..
 
dgn rumah renek2 putih2 sekeliling saujana mata memandang, memang truly an awesome view!! 
muka tuan punya blog yg gedempol pon nak enterprem gaks!
yg kotak2 tuh la stage dia.. nun di bawah sana, memang tinggi woo! masa kitorg pergi tuh diorg duk bizi wat refurbishment.. ermm actually every winter mmg time diorg refurbish tmpt2ni semua, sbb biasanya waktu summer la  ramai tourists..
mmg cantik, kan?
*kagum camne org zaman dulukala boleh terpikir/ada keupayaan nak bina nih semua..*
view bandar athens from the slope.

we spent like 15-20minutes gak utk sampai ke atas nih.. tuh termasukla adegan bergambar sakan,berenti kat Odeon Herodes Atticus amik gmbar, elak mengelak anjing kurap dan jugak berenti minum air. hehehe

At first I tot that not many people up there. ye la kan, dahla awal2 pagi, hari isnin lak tuh, dahla di musim winter.. so logically not so many tourists in town la kan.. tp rupa2nya ramaaaiiii giler org kat atas tuh!! crowded yg amat sangat!!

acropolis.at the entrance : The Propylaea
 
view bandar athens from the entrance of the acropolis.
another view. 
 
and one more view..
and heres another view! 
muahhahhahaha sure uols term*ntah tgk pics acropolis kalinih! :P 
..more and more steps!! tangga dia tangga marmar ok!
memang tinggi bangats! tempat diorg smyg zaman2 dulu kan.. so logik la kot buat tinggi2..
 
  memula tuh ingatkan takleh masuk pon kat dlm acropolis nih..sbb cam tempat bersejarah, so my instinct, mebe boleh amik gambar dr jauh jer.. rupa2nya sangkaanku meleset (chewah, ayat drama swasta la pulok..hehe)!
beratur panjang naik tangga utk masuk acropolis tuh..
 
the original roman pillars! err.. tiang nih cam dah nak terbalik jer.. hehehhe actually pillars ni diorg bina dr beberapa ketulan batu yg disambung2, dulu2 ingatkan cam tiang roman pillars kat mesia tuh, sebijik tiang tuh dr sebatang konkrit, rupanya tak...
the Propylaea from inside. 
 
me at the Propylaea. 

memula tuh ingatkan acropolis nih kecik jer, tp luas gak kat dalam tuh! 3 hektar, okeh!!
view from the entrance: luas dan lapang jer ...The Erechtheum from afar.
roman pillars tuh la The Propylaea. tanah berbatu2.dan overlooking bandar athens. tersangat cantik view kat sini!!
The Parthenon. est 432BC. architecture yg tersangat hebat! i yg tak amik arts nih pon tau menghargai, kalo org2 arts/architect yg pergi nih, sure diorg nangis tgk! :D tp takleh masuk buildings nih semua,tgk dr luar jer..
cam biasa, tuan punya tanah nak menglemerkan diri. sakit hati betul bila segenap ceruk ada cucuk2 besi buat refurbishment!! spoil my pics jer! opps.. okay, refurbishment utk kebaikan kita gak, and our next generations!

another temple in the acropolis: The Erechtheum
The Porch of the Caryatids: pillars yg dibuat menyerupai patung2 perempuan, ada 6 patung semuanya..
 
laluan sekitar The  Erechtheum. overlooking athens. another awesome view!!

after spending nearly 1hour in the acropolis, we decided to get moving..
patung singa kat exit
pintu kuar.. 

perjalanan turun jauh lagi mudah dan tak memenatkan! :) 
sempat berposing lagik otw nak turun tuh.. hehehe

lepas jer turun dr acropolis, terus naik bas HOHO balik semula..yg tuh kita citer lenkali la yek..dah penat menaip! :D tp apapon, saya mmg kagum and was super in love with the acropolis! awesome view, great buildings and romantic surroundings! mmg worth the energy spent to get up there! hehehe 

hmm but dont ask me to compare it with rome/colliseum, sbb takpernah sampai rome lagi kan.. soon babeh, soooonnn!!!! hehehhe *hint* hint* ;-)

....bersambung lagi la..

2 comments:

zailamohamad said...

subhanallah, cantiknya pemandangan

mahu turun berkilo-kilo lemak kat badan tu kan, kalo zailalah mesti semput;D

furniture jepara said...

Kami menawarkan katalog produk furniture jepara produk unik mewah mebel jepara ini banyak di minati konsumen Indonesia seperti:
almari hias
almari pakaian
box bayi
buffet
cermin hias
kamar set
kursi tamu
kursi teras
meja makan
meja rias
nakas
sofa
tempat tidur
meja belajar