Sunday, May 23, 2010

The land with the sound of music!!

Yeah! awal Mei lalu, selang 1 hari lepas balik dr Warwick Castle, kitorg berjaya melebarkan sayap jajahan ke bumi Austria.. nope, bukan Vienna yg menjadi pilihan di hati, tp kitorg pergi ke 'the land where the hills are alive with the sound of music'!!!

Yups! it was Salzburgerland... SALZBURG!!! :P

yessss! we are simple people, some might rather go to the city (Vienna), but we chose to go to the tiny little town, salzburg instead! why? sebab utama; nak tengok scenery cantik.. sbb even my lecturer yg berasal dr Germany tuh fancy with this tiny town, mmg asyik2 duk recommend us to go jer sblm kitorg balik for good.. another reason, nak tgk tmpat si Julie Andrews melompat2 & menyanyi2 45thn yg lalu... :) semustinya nak tgk the exact location citer THE SOUND OF MUSIC!!! :P alang2 dah ada kat UK ni kan + we were fanatics with Sound of Music, so why not kan... lagi pun agak bernasib baik sebab berjaya dapat pakej murahhhh!!! yeahhhaaa!


So 7 Mei aritu, pepagi buta dlm kul 5pg dah turun umah. amik first tube dr Barking, ke Gatwick Airport. Gatwick ni agak jauh dr umah.. dlm 2jam gakla naik tube+train utk smpai.. dahla tak pernah gi ke sana, tuh yg amik precaution turun umah agak awal, eventhough our flight was at 8.50am..hehehe

me@ Gatwick.. muka ngantuk dan penat-almaklumler, pulun travel ke 2 tmpt dlm masa seminggu! hehe :P

kalinih dapat naik British Airways lagi..this was our second time naik BA. not bad lar, but it could be better if they serve us breakfast! tak puas hati betul, last time naik BA masa gi Istanbul dapat heavy english breakie lagi, tp kalinih dapat sandwich sajor! :P and it could be wayyyy better if the flight attendants were young! bukan apa, flight attendants BA nih semua cam 'tangkap muat' jer... tua2 dan tak lawa sgt compared to MAS lar kan.. even ada sorg stewardess tuh nmpak cam dah umur 45 kot,ibaratnya kalau dia tuh kerja MAS, kompom jd ground crew jer kot!! hehehe :P

landed at W.A Mozart Airport at 11.45am.

Sesampai jer kat Salzburg airport, terus cari travel agency. sebab nak beli Salzburg Card.. actually mmg pergi free and easy jer, main hentam kromo jer, baca sikit2 kat Tripadvisor ngan travelling book. kiranya memang gamble jer pergi arituh.. owh, tp mmg highly recommended la kat sesapa yg nak ke Salzburg beli Salzburg Card ni. free admittance to most of salzburg attractions, and free bus ride within the city jugak! and it was freaking cheap as well!! :)

So daripada airport, amik local bus jer ke town. memang dah donlod sesiap bus number dan map ke hotel..seb baik gak, sebab depa2 nih semua tak cakap English! so main2 sign language je spjg duk sana! :)

dari airport ke Reichenhaller Strasse naik bus. seb baik takyah tuko2 bas utk ke hotel. nih pon siap kira lagi brapa bus stops dari airport ke hotel, sbbnya pronounciation diorg ni lain sket.. bengong gak la lubang telinga masa memula sampai nih dgr diorg ckp german! hehehe

nih hotel kitorg. Star Inn Zentrum.

hotel nih offers the very basic necessities jer... (even coplimentary coffee/tea pon takdak!)

tp it was very clean, comfortable dan modern. dahla mmg dekat sangat2 ngan Salzburg Old Town, semua within walking distance jer.. kiranya mmg puas hati lar!

So lepas dah sampai bilik, lepas dlm 10minit, terus keluar! owh, lupa nak ckp, memula tuh kitorg mmg dah ala2 takde mood dan malas nak ke Salzburg.. sebab penat actuallynyer,maklumler kitorg gatal gi buat road trip 1 hari sebelum ke Salzburg! hehehe me dah risau2 dah, takut tak enjoy la kan kalau g travel tp takde mood sbb penat kan..takut nanti rugi jer bayar mahal2, tp melepak kat bilik jer.. :P


tapi sebaik sahaja kitorg jejak kaki ke Salzburg Old Town, terusssss hasben and I excited!! terus hilang segala penat!!!

sebabnya..



this tiny small town was amazingly beautifullll!! memang super duper cantik!! antara tempat yg paling cantik pernah kitorg pergi!! seriously marbeles, cantik, sangat bersih dan unik!!



....our journey will be continued!

5 comments:

miSs inTerpReted said...

ohh....i should pergi also la!! nama je duduk dekat austria tapi salzburg tu tak penah pi, sekadar lalu masa naik train sajor!!

zailamohamad said...

tak sabar nak baca next entry;D

mohdandmeriam said...

salam ja..mama dah tenguk gambar2 di facebook..memang cantik..berbaloilah pergi..tulah kalau wan yg arrange memang bestkan..

Wan said...

miss interpreted:
yess! u should! wajib pergi! saya pon kalau ada duit nak sgt2 g lagi! :)

zaila:
sabo.. tgh bizi mengarang gak ni..heheh

mama:
mmg berbaloi! cantik sangat2. pergi aritu pon ada jugak tmpt tak sempat nak cover habis.. mmg tak sangka lak byk attractions best2 kat sana..

Oyis said...

bestnya. and betul la, cantek betul salzburg tu (from ur pics la).

in response to BA punya air stewardess, mmg pon. nak tgk diorg pon malas. kalo sebab berumur *cough* and berisi *cough*, x pe la lagik, ni diorg mmg muncung, and straightfwd je tanya, 'milk or sugar?' (utk coffee), x de nak bermuka manis pon dgn kita. patut la MAS bole dpt best cabin crew selalu, mmg mcm langit dgn bumi layanan!