Wednesday, May 26, 2010

Meninjau2 Haus fur Mozart & Salzburg Cathedral!

*phew! baru ada masa nak berpoya2 kejap.. punyla bizi tak sempat nak menulis belog..hihihi.. ni pon bolehla melepak jap, since baru lepas anto literature review kat SV td..hehehe* :P

...ok,meh saya sambung citer salzburgerland tuh..

Masa first day kat salzburg tuh, lepas jer check-in hotel, campak bag dlm bilik terus kuar merayau2 kat bandar... cam yg saya katakan seblum nih, memula tuh seriously kitorg ingat salzburg nih bandar kecik jer, dan takde apa benda yg menarik sgt.. maklumler salzburg nih bukannya destinasi impian rakyat mesia pon kalau nak bercuti2 europe! :P memang ingatkan boleh berehat2 melepak2 kat town dan hotel la tenangkan pikiran.. tp rupanya, mmg byk sangat2 tempat2 best yg boleh pergi, sampaikan aktiviti kitorg mmg pack sgt2! semput, tak cukup masa dan mmg panchet habesss! sampaikan tak sempat nak berenti makan pon!! :P

nih dlm pedestrian tunnel, dr hotel nak ke Salzburg Old Town.. actually tunnel nih lalu thru bawah banjaran bukit. salzburg nih di kelilingi banjaran2 bukit.. kereta ada tunnel diorg seniri-sebijik sama can karak hiway tuh jer.. tp pedestrian tunnel nih cam unik sket la.. siap ada toilet, iklan2 display bercermin lagik! tunnel nih dlm 300m jer, tp penat gak la sbb jalan cam berbukit sket..


First destination on the first day kat Salzburg, kitorg ke Festival House. seblum bertolak, mmg dah buat homework sikit2 cari info, tuh yg kitorg dpt tau yg guided tour kat Festival House nih start kul 2ptg, dan boleh masuk sekali sehari jer.. tuh yg agak kalut gak kuar dr hotel sbb nak join guided tour nih ler.. :) seb baik Festival House nih dekat ngan hotel.. within walking distance jer..

nih la dia Festival House tuh..nama german dia Haus fur Mozart..tp nih diorg dah refurbish balik dlm thn 2005, sempena besdey Mozart ke 250 tahun..

tuan punya belog mustila nk kena interframe skali.. hihihii

bandar nih tersangat la bersih!! mmg tak jumpa even seputung rokok pon! heran gak, sbb tak nampak pon cleaner duk sapu sampah, tp sampah still takde.. hmm... kagum gak lar!

nih la grup kitorg harituh.. nih kat main entrance Festival House tuh.. minah pakai jaket putih tuh la our tour guide.. masa nih dia duk bizi citer kat mat2 saleh ni dlm bahasa german.. owh, actually saya ngan hasben jer pon yg tatau cakap german masa tuh..sian minah nih kena buat 2 version-english (utk kami berdua nih jer) dan bahasa german utk org2 lain.. hehehe

lepas dah intro ngan citer sejarah sket2 kat entrance nih, dia bawak kitorg pusing2 Festival House tuh.. actually festival house nih besar sangat.. cam complex gitu, ada 3 teater/hall besar..

Memula tuh dia bwk kitorg ke Rock Riding School nih.. actually dulu2 hall nih open air.. dan nih la Salzburg original theatre.. established in 1693, masa zaman tuh nih adalah teater utk show kuda/lawan2 kuda...

diorg cuba gambarkan rock riding school pada kurun ke 17 dgn lukisan2 kat siling ni..

then tour guide tuh bwk kitorg ke hall nih lak.. nih la main hall masa Salzburg Festival. actually Salzburg nih glamer ngan Salzburg Fest, diadakan masa summer every year. Salzburg Festival nih mmg prominent event la utk drama dan music sedunia.. mmg masa ni la org2 seni berkumpul kat sini/kat salzburg. dan mmg selama 5 minggu spjg festival tuh akan ada show/teater/konsert. harga tiket utk konsert, hotel etc mmg melambung2 la masa tuh!!


kat belakang tuh la VIP box. diorg ckp queen, prince charles etc2 mmg ada dtg semata2 utk festival nih..

hall nih agak canggih gak lar..kat depan tuh ada screen kalis api. in case ada kebakaran kat atas stage, diorg boleh turun kan blind yg kalis api kat depan tuh.. so that api takdela merebak ke seluruh building dan penonton2 pon terselamat dan sempat melarikan diri.. hehehe :P actually stage tuh besar sangat, tp masa nih diorg just bukak half jer stage tuh.. kalau keseluruhan stage dibukak boleh sampai sebesar 100mx100m!!

nih la backstage dia.. backstage nih boleh di convert kpd stage kalau perlu..


lepas dah pusing2 kat situ, tour guide tuh bwk kitorg ke sini laks..

ingat tak tempat ni?? hehehe sapa tak ingat, jgnla perasan nak claim jd peminat setia citer Sound of Music! :P hehehhe

yess! nih la tempat si famili von trapp tuh wat show.. ala.. yg masa dlm citer tuh time diorg masuk singing contest tuh, diorg nyanyi kat sini lar... :P






dari Festival House terus kuar pusing2 bandar lagik... :) siap jumpa keta kuda lagik! nak naik tak mampu, amik gmbo je ler.. hehe :P


lorong kecik jer nih.. tp clean kan?

Salzburg Trinity Church


scene Sound of Music pon ada wat kat sini gaks! si Julie Andrew bawak bag dia sambil nyanyi2 otw nak ke umah Von Trapp. [kalo tak caya, sila bukak dvd Sound of Music anda!:P]


jalan punya jalan, jumpa cathedral nih..

Salzburg Cathedral, wujud sejak kurun ke 17 lagi..

kat statue nih siap ada lightning lagi.. hehehe

memang majestic gak la cathedral nih..

kat depan cathedral tuh..

kat gereja nih la Mozart dibaptist kan.. kat dalam dia mmg cantik..

ukiran halus2 jer..

kat siling berukir2 halus gak..

since masuk adalah free, kitorg redah masuk jer.. ada sesetengah org takmo masuk gereja kalau berjalan, tp kitrog redah masuk jer.. masuk bukannya sbb nak hormat tuhan diorg ke apa, tp sbb nak tengok jer apa yg ada kan.. ermm siap holy water pon ada,diorg wat dlm bentuk mini fountain kecik.. memula tuh tak perasan, tp ada sorg mat saleh tuh siap amik air tuh buat lap muka lagi, pastu 'smyg'.. so mmg holy water la tuh kot.. owh apa yg saya perhatikan, kalo nak smyg kat sini kena bayar,sbbnya nak kena beli lilin tuh (lilin tuh mmg ada jual kat situ).. sabo je lar, kat dlm rumah ibadat pon nak cari untung gaks! hehehe


kitorg spent masa tak lama pon kat cathedral tuh.. masuk just utk snap2 gmbr jer. pastuh terus cepat2 kuar....

sampaikan nak singgah makan pon tak sempat*! :((


...sebabnya nak berkejar ke Festung Hohensalzburg : fortress yg nun di atas bukit tuh!









..promise, i'll blog bout it later okies! ;)









*seriously, kat sini memang susah sangat2 teramat2 susah nak cari makanan halal!!! terpaksa opt for Mc D/vegetarian jer! mlm2 dinner kitorg balik makan megi/roti jer!!!! stress betul! memang kelaparan gak lar spjg trip kali nih! hehehe surau/masjid? mmg takde nmpk bayang pon!!*

5 comments:

Aini Amir said...

bag br ke kak?hu3..nice la view.jeles plak

Wan said...

oppss! malu ai.. :P tp mmg bag baru pon.. hehehe

miSs inTerpReted said...

ehh...tu nampak ambik gambar kat nordsee tu!! apesal tak makan kat sittew?? its all seafood and memang sedap sangat amat amat(tu dia guna penekanan)!! next time if pi jalan2 area sini, sila try. :)

Oyis said...

bestnya kalo bole tgk show/musical kat salzburg fest tu. mesti grand!

Wan said...

miss interpreted:
owh ye ke? glamer rupanya kedai tu kat sana.. nak kena try gak la lenkali kalau ke arah sana.. aritu mmg tak smpat nak singgah pun, aktiviti mmg pack sgt2..

oyis:
tu la.. rasanya musti grand! sbb annual event tuh.. tp sure harga hotel, flight, tiket show melambung punya la! :)