Friday, May 14, 2010

Traveller in me [Warwick Castle!!]

Duk London dah setahun lebih - hampir 2 tahun dah pon.. tp sebijik castle pon lom pergi lagik! sila gelakkan saya! muahahaha :P sebab takmo kena gelak/perli/ditnya org apa ada/rupa bentuk castle time balik raya nanti, so saya decide pergi ke Warwick Castle last week during our road trip tuh.. oh btw, hasben suh saya decide/plan nak jalan ke mana, dia malas nak pikir+ just nk drive keta jer! hehehe.. kebetulan we can get free entrance with our Merlin pass, tu yg saya include kan skali dlm itinerary road trip arituh..takkan nak sopping ajer kan, mana nak cekau duit! kekkeke

owh btw kalau takde Merlin pass, utk ke castle nih, entrance fee shj costs GBP20 per adult!! tuh tak termasuk parking, makan minum, transport etc etc pening gak lar nk byr just utk msk castle sebijik nih! seb baik gak ada Merlin pass nih,kalo tak confirm kitorg tak sampai jugak lagi ke mana2 castle! ekkekeke (drp masuk castle, better use the money wisely- do more shopping!!!! hehehe)

Kitorg ke Warwick castle ni hari Rabu 5 Mei yg lepas. Actually lepas balik dr Stratford-upon-avon kitorg bermalam kat Travelodge Stratford Alcester. Sbnrnya travelodge nih agak jauh dr town, tp sebab ia terletak kat tgh2 antara Stratford-upon-avon ngan Warwick Castle, plus boleh dapat special promotional price (GBP19 jer!) dan jugak ada free parking (ada certain2 travelodge yg kena byr parking!cam hampeh jer kan!!), tuh yg kitorg decide tido situ.. pasal food/jauh dr kedai lansung tak menjadi masalah sbb kitorgkan bwk bekal.. hehehe owh, have i told u that we save lotttsssssss of money during that trip by bringing our own food? we spent less than GBP10 for food, utk 2 days travelling!! tu pun utk beli air jer! giler jimat kan?! kenyang pon kenyang mulut melayu nih!! :P



Lepas checkout hotel, kitorg terus ke warwick dan dah terpacak kat entrance castle tuh seawal kul 10pg sbb schedule agak tight utk hari tuh!! kiranya antara first batch of visitors gak la.. hehehe dahla tersilap parking keta agak jauh dr entrance (dlm sat nav bg directions parking lot yg jauh, sabo je lar), terpaksa menapak gaklar utk ke castle tuh.. dahla castle tuh terletak kat atas bukit sket, mmg berpeluh2 gakla nak boleh smpai ke entrance!! hehehe

kalo takmo daki bukit (ikut jalan kereta), boleh lalu jalan nih.. tp kena panjat tangga laks!


*penat mendaki, berenti posing* kekeke


me at the entrance.. masa nih live actors duk sibuk bercerita, saja nak naikkan mood kurun ke 16-17th! dia buat cam ala2 nak berperang la, siap kena jerit kuat2 ramai2 lagi, selagi diorg tak puas hati, diorg tak bukak gate! hehehe


Warwick castle ni terletak kat tepi River Avon, dlm county Warwickshire. dan dah wujud sejak zaman medieval lagi- was built in 1068 by William the Conqueror!! dulu2 ia dibina sbg kubu, (dan pernah gak raja Englad-Edward IV dipenjara di sini dlm kurun ke 15), sehinggala awal kurun ke 17, castle nih dijadikan country house oleh Earl of Warwick sehinggalah tahun 1978. sejak tahun 1978, castle nih dijadikan sbg tourist attraction.

Memula tuh ingatkan castle nih kecik jer! tapi besar gak kawasan dia rupanya.. penat gakla nak pusing semua!


nih lak penempatan org2 zaman dolu2 masa perang.. ada kat perkarangan castle tuh.

....mendurhaka, kan dah kena pancung! :P

paling best sebab ada live-actors. kekadang tuh terasa cam duk zaman2 robin hood pun ye jugak! kekeke

mustila nak berposing ngan actress kan.. penat2 jer diorg berlakon, sian gaks! hehe

dia nih jadi king dlm castle nih.. ada jer actors lain yg berlakon watak butler, rakyat biasa, org gaji, tp biasala saya tak minat.. baik snap pics ngan hero lar kan..hehehe


Kitorg sempat gakla pusing nearly 3/4 castle tuh..

entrance ke basement.. eerie gaks! :P kat basement ada gaol/tmpt hukuman/penjara banduan..

Dr basement/Gaol pastuh sempat masuk gak ke basement di mana diorg wat pameran Kingmaker.. kat sini diorg tunjuk camne proses persediaan utk ditabalkan menjadi king.. siap ada live actors lagi!D



Dari basement, kitorg ke ke great hall, chapel, staterooms, bilik tido... kat sini mmg cantik dan majestic giler2... halls mmg besar giler, tambah lak ngan chandeliers dan hiasan dinding..fuhh! mmg awesome!! even bilik tido queen pon ada! (kebetulan queen pernah ke castle nih utk bermalam, so terus diorg namakan bilik tuh Queen's room).

look at those ceiling and chandeliers!

and this ceiling and chandeliers!

the dining table..

me at the dining hall..

Queen's room

nih raja mana tah (lupa), ngan isteri2 dia.. ramai tu, 5 org skali gus! :P

tempat makan raja.. adala ayam sekor, roti, buah2..



raja dan guards..

arms at the great hall..

another arms on the wall..

and more arms..

not only arms were displayed at the main hall...

but the horse as well!

tinggi2 rupanya org2 zaman dolu nih.. (ke saya yg ketot?hehehe)

siap ada chapel lagik..


Dari great halls, kitorg panjat tangga pulak, naik ke Guy's Tower dan jugak Clarence Tower. agak tricky jugakla nak panjat tangga ni, sebab tangga dia tersangatla kecik, berpusing, steep dan sempit! sebab terlalu sempit, diorg terpaksa buat laluan sehala jer,kalo nak turun kena turun ikut tangga lain... seb baik tak jatuh!! hehehehe tapi bila once dah sampai atas, memang puas hati sbb view mmg cantik!

me at the entrance utk ke tower..

kena daki dlm 500 anak tangga yg sempit dan steep utk ke puncak!

muka pancit +tgh amik napas + rehat sattt.... :P

breathtaking view from the tower...

Kat castle nih, biasanya musim summer/spring mmg ada byk outdoor activities. last easter, siap ada live actors berlakon perang-perang lagi utk 3hari.. mmg actors tuh akan 'berlakon' dan hidup cam zaman dulu2 dan berperang utk 3 hari! memang rugi gakla tak pergi last easter.. Cuma Alhamdulillah, rezeki kami, sebelum balik, kitorg agak bernasib baik sbb dapat tengok live demo diorg tembak trebuchet.

Nih la dia benda trebuchet tuh..

Trebuchet nih adalah senjata zaman2 Middle Ages, yg digunakan utk pecahkan dinding batu/halangan masa perang menggunakan batu seberat lebih 100kg! pernah gak org2 zaman dulu gunakan trebuchet nih utk 'lempar' mayat/bangkai yg berpenyakit dgn harapan boleh terrorize & infect people under sieged.

Diorg buat demo kat tepi sungai nih.. tenang jer, dahla weather best.. mmg syiok jer melepak!


Suasana nengok trebuchet??
macam pesta!!!

Seriously! dahla cuaca memang sunny dan warm, so mat2 saleh amik peluang berjemur ler! me? duk bwh shade lar of course! buang masa jer berjemur atas rumput! :P masa nih padang nih lom penuh lagi.. tp mmg ramai giler mat saleh melepak!


Selain trebuchet, ada gak dipamerkan balista.. tp harituh takde demo lak!


All in all, worth a visit! kat sesapa yg ada Merlin Pass, wajib pergi! memang rugi besar kalo tak g! hehehe btw kalau sesapa nak pergi, try to avoid public hols, sbb confirm ramai giler org!time kitorg pergi pon eventhough on weekday,tp ramai giler org! mostly bebudak skolah wat rombongan.. susah gakla nak 'menghayati' sejarah dan berposing kalo org ramai2 ni kan.. hehehe

Kitorg kuar dr castle pukul 3.30ptg. we had a quick lunch dlm keta- kebetulan ada nasik dan rendang lebihan breakfast tuh, merasala jugak lunch makan nasik! hehehehe so dr warwick castle kitorg cepat2 drive memecut ke.....


.........BICESTER! woohoo!! :P



to be continued! :P

7 comments:

mama ju, said...

Aslm

Bestnya mama tak merasa pun ke situ.
Suka ke istana diaorang kalau jln tgk atas, tgk syiling dan lampu yg cantik2.

Tumpang seronok tgk gambar pun ok..tk

mohdandmeriam said...

salam ja..cantikcastle ni..patutlah papa nak sangat tenguk..

Oyis said...

wah kiranya saya lagi teruk la drpd wan, sbb nya dah dkt 2 tahun duduk UK pon belom jejak kaki masuk mana2 castle huhu. hrp2nya ada la rezeki one day. cantik nmpk gmbr2 tu, teringin nak pergi

Hana' Yusuff said...

salam,
hana ada plan nak ke london bln 6 ni.tp macam suspen je..sbb tak de survey apa2 lagi ni.baru je nak start. kalau macam kitaorg gi, elok sewa kereta ke naik public transport?

Wan said...

Salam Mamaju:
best jugak kat situ, tp sbnrnya mana2 castle pun sama jer rasanya.. memang siling dan lampu cantik2, kagum tengok..

mama:
memang lawa castle nih..

oyis:
insya allah ada la tu peluang pergi.. balik lambat lagi kan? :)

hana:
takpe, plan slow2 pasnih.. kalau nak pusing2 dlm london jer, better naik public transport.. sbb kalau drive dlm london kena byr congestion charges + parking susah dan mahal.. tp kalau bwk budak2, better bwk stroller siap2 sbb mmg kena byk jalan kat sini..kalau nak mudah+jimat masa, naik hop on hop off bus jer, tp kalau nak pusing2 sendiri naik turun tubes pon ok jugak-cuma agak penat dan makan masa skit la.. kalau hana plan nak keluar dr london, then better sewa kereta.. kalau jd dtg bgtau la.. nnti boleh jumpa2..

littlehumblelynn said...

menariknya betul entry nih...selalu baca dlm novel jer..tgk dpn mata..(wpun dlm blog entry dr nih...)
best..........bestnya.........

zailamohamad said...

memang cantik pemandangan kat dalam castle tu..zaila suka tengok cerita mat salleh zaman dulu kala macamRobin Hood, Merlin sebab suka tgk istana diorang & muka hero yang sudah semestinya charming!!!