Thursday, May 6, 2010

Travel, travel, travel!!!

Minggu nih memang minggu kitorg kuar umah berpoya2, kuar travel dan kuar mengabiskan duit sedunia! hehehe aktiviti minggu nih mmg pack sangat2, ni pon baru half trip done, tp dah nearly pancit dah nih.. dan subuh esok nak smbung travel lagiiiii!! :P

Trip bermula awal pagi Selasa. Eventhough Isnin public holiday, tp kitorg decided takmo nyibuk ngan public yg ramai2 tuh.. tuh yg kitorg sewa keta hari Selasa dan Rabu utk travel- lagi murah, jalan tak jem dan tak crowded sangat kat satu2 tempat tuh.. Since alang2 dah sewa keta (actually mmg jarang sangat2 sewa keta ni), tu yg plan aktiviti sepadat mungkin, nak kasi berbaloi kan.. :P

Since esok nak kena bangun awal pagi + saya still malas nak korek gmbar2 travel bebaru ni, so arini just sneak preview jer dulu the first part of our travelling trip nih yek.. ;-)

Kalini kitorg travel keluar dr london, ke countryside of England.. Owh utk pengetahuan uols, skang nih tgh musim bunga. weather mmg best sangat utk outdoor activites nih- cuaca tak terlalu sejuk dan tak terlalu panas. cam duk dlm aircond jer, but with sunshine!! nice!!

Kat sepanjang2 perjalanan pokok gandum tgh menguning.. mmg cantik sangat!

mmg teruja tgk kaler kuning nih. tetiba teringat kat pokok padi.. *homesick!*

smpaikan at one point tuh saya suh hasben berenti semata2 nak snap gambo.. mmg jakun! hehehe


kat padang2 rumput lak penuh ngan bebiri..

nih lak brekfes kitorg.. nak cepat punya pasal, tapau makan bihun dlm keta jer..tak sempat nak makan kat umah pon.. bwk 3 bekas, semua habis licin! lapo weih! lagi pon kalo tak bwk bekal, kat services (R&R) mmg takde makanan (halal) lain selain sandwiches jer!!sakit hati betul bila berjalan ngan perut yg lapar ni kan.. lebih rela bangun awal pagi goreng bihun! :P

Kitorg stay overnight kat Travelodge. Travelodge ni mmg jdi fevret hotel la utk rakyat mesia (esp students) nak travel kat UK nih. sebab mmg murah dan facilities pon not bad lar.. kekadangtuh jauh lagi best dan besar drp sesetengah hotel kat kat mesia..

bayar GBP19 jer utk bilik seluas nih! puas hati!




*ngan toilet2 skali saya snap gambo..hehehe*

view belakang bilik..

Sewa keta Nissan Micra nih jer.. kecik comel, tp comfy enuf for the 2 of us.. inchik driver berposing ngan ketanya.. I am not fit to drive sbb saya punya lesen dah mati dkt 6bulan dah! a good excuse! :P

kat parking lot Travelodge. ada Little Chef (restoran)


Without doubt, travelling will cost lots of money la kan (nak kena save sket la kan, esp utk org2 yg nafsu sopping besar cam saya ni kan...heheheh).. tp since kitorg bwk keta sendiri, so bagi nak menjimatkan kos, dan kompom makanan tu halal dan kompom tidak kelaparan + gatal nak makan nasik jugak walaupun travel kat negri omputih; (kitorg perut melayu, tak kenyang/puas kalo setakat makan fish&chips or sandwiches jer!hehehe) ....

so kitorg bwk bekal! :P

bekalan utk dinner dan brekfes.. :P siap bwk periuk nasik lagi..hehehe

kalo kat Mesia makan rendang time raya je, tp jgn main2, kitorg makan rendang utk travel! hehehe saya masak rendang tuh 1 day before travel, dan frozenkan dalam fridge.. dan nih dia teknik nak reheat rendang tuh.. rendam jer bekas tuh dlm air panas..hehehe

our dinner masa travel.. telur dadar, rendang dan makan ngan nasik panas2.. amacam? ala2 makan kat umah je kan..hehehe

dan ni lak our breakfast semalam .. telur rebus dan rendang (lagi!)... sorry lar nak makan toasts/cereal for brekfes ni!kami anak jati pantai timur! :P actually bawak 2 bekas rendang, satu utk dinner dan satu lagi utk brekfes..yg utk brekfes tuh kitorg siap letak bekas rendang tuh kat luar tingkap lagi- natural fridge la kununnya (kat travelodge takde mini bar)! dan mmg menjadi, Alhamdulillah so far takde tanda2 sakit perut lagi! :P hehehe



Okies, tu jer for now. Nnti saya hapdate lagik pasal our trips nih! tp kena tunggu till monday la kot (tu pon kalo larat),we will be out of the country for a few days!!!

Yippee!! :P

5 comments:

mohdandmeriam said...

salam ja..seronokya travel musim bunga..cantik ladang gandum tu..cantiklah bilik ditravel lodge tu..macam duk kat hotel je..mama ingat masa dius dulu kalau travel itulah caranya..bawa periuk nasi n beras..memang tekak n perut melayu mana kenyang makan fish n chip/cereals..hendaknya perut kenyang hati senang hehe..

zailamohamad said...

Waaah Wan, travel berdua memang romantik!! more pics ya..tak dapat g negara orang, dapat tengok gambar pon dah ok;)

Norlela said...

samalah style kalau travel + nak save... bawak periuk nasi. selalu bwk sambal kosong, then bila telur or dgg burger masuk dlam sambal .. hehe.. :P

Hana' Yusuff said...

kitaorg pun kalau travel siap bawa beras,lauk2 dan biskut2 oat nak isi perut..jimatt!

nanti boleh la share lagi info.ada juga plan nak kesana nanti.tgh dok pk2 lagi.sementara pound tgh murah

Wan said...

zaila:
romantik ke? biasa2 jer..hehehe nnti sy uplod lagi pics..tunggu! :P

lela:
paling utama sbb susah nak cari makan kat tmpt org, dan lagi sedap kalau dapat berjalan ngan perut kenyang..hehe

hana:
yup betul tuh!! duit boleh spend kat benda lain kan.. ;-)
eh bila nak dtg? jgn lupa bgtau ek..boleh jumpa2 nnti saya heret aswani ngan naza jumpa skali.. :)