Sunday, May 30, 2010

Main2 air kat Hellbrunn!!!

Second day, 8th May.

Pepagi buta dah bangun, mmg smgt gilos nk berjalan kan.. hehehe since hotel tuh takde includekan buffet breakfast (ada, tp kena byr extra ler), kitorg just breakfast ngan roti dan donut jer..dan.. err... megi! hehehe :P Dari hotel, kitorg naik local bus ke main bus station. then dr situ tuko naik bus lain lak, ke Hellbrunn dan Untersberg! :) perjalanan makan masa dkt 30minit gak la dr bndar..

Hellbrunn nih actually adalah istana lama, kepunyaan Prince Archbishop Markus Sittikus.. actually nih summer residence Archbishop, was established in 1613. kiranya nih la tempat Prince Archbishop bersuka ria di musim summer. menurut sejarahnya, Prince Markus nih mmg suka buat lawak, dia suka kena kan org.. sebab tuh Hellbrunn nih terkenal ngan jeux d'eau ("watergames").. even selepas 400thn pon tmpt nih still fun, dan masih ada ramai yg 'terkena'!! dan sebab tuh jugak kalau ke Salzburg, saya wajibkan u all singgah sini, sbb mmg fun giler2! kalau tak singgah, mmg rugi besar gak lar.. hehehe actually yg paling best kat sini selain drp Schloss Hellbrunn (Hellbrunn Palace), ialah dia punya FOUNTAIN TRICK!!! memang unik giler!

actually utk masuk ke Fountain Trick ni kena bayar lar, tp since kitorg guna Salzburg Card tuh, mmg free ler.. dan entrance hanya sejam sekali je, mmg ada tour guide yg bawak kita pusing2 kat dalam tuh smbil main2 dan explain2.. dan actually Fountain Trick ni ditutup musim winter! so kira mmg kitorg agak bernasib baik gak lar sbb masa pergi aritu mmg taman nih baru jer dibukak balik utk season nih! kalo tak, mmg rugi gak lar.. :P

owh, dan kalau uols ke sini, bersiap sedia lar untuk BASAHHHHH kena percik/siram ngan air! itu yg unik tuh! :P mmg kalo ke sini semua akan siap2 dgn baju hujan, payung bagai lagik, takut basah! hehehe :P

memula masuk, diorg bawak ke sini.. dia suh semua duduk kat tangga tuh, sambil2 dia explain lar.. citer2 sejarah sket2, tp me mmg takleh nk konsentret sangat sbb cuak takut tetiba kena sembur air dan basah! hahahha :P

nih our tour guide.. even dia pon bawak payung.. saya ada bwk gak payung, tp cam segan2 nak bukak, sbb org lain cam macho jerrr... :P actually nih la meja makan Prince Markus. lepas dah explain2, mamat ni invite kitorg duk kat kerusi tuh.. tp sorg pon tak berani nak duduk, takut basah! hahahah owh btw kat dlm byk2 kerusi tuh actually ada satu jer seat yg takkan kena sembur ngan air..

me saja mencuba2 nasib duduk kan..
(N.B: kat belakang tuh bukan main punya ramai tgk saya posing! semua dah berdiri jauh giler, takut terpercik air!! hahahahahaha)

tunggu.. punya tunggu....

~weeee~!!!

hahahaha pandai tak saya pilih seat? :P
semua tmpt basah, except kat tmpt saya duduk! :P

orang lain?

semua lariiiii selamatkan diri! :P


lepastuh dia bawak kitorg pusing2 lagi..


taman ni mmg besar bangat!

tp mmg cantik giler!


semuanya hiasan adalah water based!

siap ada patung2 kecik nih lagik kat tepi2 tuh..


dan patung2 nih semua bergerak2, okeh!!

mmg byk sgt patung2 kecik camnih yg bergerak2..

pastuh pancut2 air..

menurut kata tour guide tuh, diorg pakai water pressure utk gerakkan patung2 nih.. tak pakai letrik pon! canggih kan? utk teknologi org2 zaman kurun ke 17!


*peace* kunun sbb tak basah la...
[tp bangga ku hanya sementara...]



tour guide tuh ada bwk jugak kitorg masuk ke satu rumah kecik nih.. mmg cantik gak kat dalam tuh.. ukir-ukiran dia halus2 jer..

air pancut nih jugak bergerak2.. siap ada patung ikan berenang2 lagi.. dan lidah yg terjelir tuh mmg bergerak2 jugak!


actually kat atas tuh ada water sprinklers.. (masa nih saya dah saspen, takut tetiba air terpancut dr atas... kang ada yg mandi free nih! hehehe) even ada yg dah bersiap sedia ngan payung/penutup kepala.... :P

tapiii...

rupanya dia main sembur dr dinding!!!! cett! mmg semua org tertipu! hahhahaha
(sori gmbr tak clear, takut nak g dekat, basah wehh!!)

tp masa nih kitorg berjaya selamatkan diri jugak lar... still tak basah! cepat2 kuar takut basah.. dan plannya nak amik gambr kat luar la pulak..

nih la entrance bilik kat atas tadi.. mostly semua org still kat dalam, ada yg takut nak kuar takut basah! tp kitorg dah berjaya kuar, tanpa kena air pon! :P (biasala heroin kan! :P)

tapi biasala, Allah tuh maha adil...
dlm duk syiok2 lepak2 amik gambar kat luar, tetiba...

rupanya kat luar tuh 'hujan' lagiiiii lebattttt dr air pancut kat dlm!! hahahha they caught me by surprise! mmg betul2 terkejut, okeh! dan masa nih mmg saya dah kena air pancut dan dah basah!! hahahahahaha lawak betul!!


lepas kuar dr bilik tuh, dia bwk pusing2 lagi..

tapi yg paling saya kagum ialah teater nih..

close-up. semua patung2 kecik2 tuh bergerak2!! kagum giler! nih la open teater Prince Markus. mmg saya tabik spring ngan teknologi diorg nih!!! even mini teater nih pon guna hydraulic pressure jer utk bergerak! dan nih semua dah wujud sejak kurun ke 17!!!!!!



mmg nyesal giler tak bwk handycam! sbb mmg unik giler2!!

tp dlm duk syiok2 tgk mini teater nih,
tetiba...


ada air pancut!!! semua org terkejut, okeh! tetiba jer ada air pancut dr belakang teater tuh! dan jugak ada air kuar dr tmpt patung2 tuh bergerak!! seb baik kitorg duk tepi, mmg terselamat dr air la! hahahha ada mat saleh tuh siap basah kuyup lagi! :))

N.B: semua org pakai baju kalis air/wind breaker.. :)

lepas tuh dia ada ajak masuk ke satu lagi rumah/bilik..
dgn janji2 manis takkan main sembur2 air lagi.. (tapi rasanya semua org tak percaya kot?!)

kat dalam tu ada fountain.. fountain ni boleh gerak2 dan ada lampu nyala2..mmg cantik dan unik! dan guna water pressure only!! takde letrik okeh!! masa nih semua org main intai2 jer dr jauh, semua tak berani nak duk dekat, takut ada another 'surprise'...

lepas dah demo fountain tuh, dia suh semua org kuar...

tp saya ngan beberapa org lagi nih, takut basah..siap mengelat lagi, takmo kuar! hehehehe dan siap kena 'halau' lagi ngan tour guide tuh paksa kitorg kuar!!

sebabnya, utk kuar...

kitorg kena lalu air pancut nih!!! so in the end, mmg kompom semua org basah!!! hehehe lawak betul la, semua org sporting giler! siap ada moral support lagi drp org2 yg dah berjaya kuar! diorg pakat tunggu ramai2 kat depan tuh, dan semua pakat gelakkan org2 yg basah!!! saya jugak tak terkecuali basahnya (dan kena gelak!) hahahhahahaha :))


and thats the end of the Fountain Trick tour! memang best giler2 punya masuk Fountain Trick ni!!! kalau free, saya boleh jer masuk ulang2 kali dlm nih, main2 air! even nak spent masa 1 whole day pon saya takkan boring punya! super duper highly recommended!!! even bebudak kecik pon enjoyyy giler! seriously tremendously fun!!


kuar dari Fountain Trick tuh dah tengahari.. sempat la lepak2 kat park kat luar tuh kejap, smbil2 nak keringkan badan.. sempatla lunch/alas perut kat sini,tu pon makan donut ngan roti jer.. tu pon seb baik bawak bekal, sbb mmg takde kedai pon jual food!



even laman dia pon cantik!!

...bersih... dan tenang...


actually kat sekitar Hellbrunn Palace nih ada muzium ngan zoo skali.. tapi tak sempat pergi.. actually utk betul2 menghayati Hellbrunn nih, kena spent masa 1 whole day kat situ, baru sempat masuk palace ngan pergi muzium dan zoo..

Alhamdulillah cuaca pon best giler! nyaman jer..

..nih la advantage berjalan musim spring.. bunga2 berkembang mekar.. :P


sempatla bagi anjing kurap nih makan.. :P

nih la Schloss Hellbrunn.. ada muzium kat dalam tuh, actually istana nih takde bilik pon.. sbb nih tmpt Prince Archbishop lepak2 petang2 di musim summer jer.. mlm2 dia balik tido kat Residenzplatz..

dari Schloss Hellbrunn, kitorg berjalan kat jalan nih..
punyalah jauh/panjang pagarr kuning nih..
semata2 utk mencari..

pondok kecik nih! :P


cam tak??? :P
errm... kalo tak cam, meh kita layan video klip kat bwh nih...




yezza! nih la tmpt si Liesl nyanyi lagu "16 going on 17" ngan boipren Nazi dia tuh.. :P

unfortunately, takleh masuk pon! baru jer ingat nak nyanyi2 ngan cik abe.. :P



lepas dah posing2 sakan kat gazebo nih, terus kuar dan berjalan ke tmpat lain lain.. meneruskan misi mencari tempat2 penggambaran citer febret sesambil tgk2 view yg cantik bangats kat bandar nih.. apapon, mmg saya sukaaaaa sangat2 salzburg!!! :)



to be continued! :P

7 comments:

Aini Amir said...

rajinnya akak berjalan2..actually akk skrg stay kat benua mana?

mohdandmeriam said...

salam ja..bestnya pergi bercuti musim spring taklah rasa bahang panas dan hangus macam kita keparis dan venice dulu..seronok baca cerita main2 air tu..best juga tenguk tempat2 penggambaran sound of music tu..masa tu mama pergi tenguk kat panggung ..students punya ticket,jadi murahlah..

mJ said...

wahhhhhhhh seronoknye tgk wan berjalan2 makan angin cuci mata...cantik betul tmpt tu, klassik sgt! emmm ntah biler la kitorg nk pi sana huhu

Wan said...

Aini:
alang2 dah ada kat negara org kan, baik pulun habis2an.. hehehe btw skrg saya kat london. salam perkenalan, thanks for dropping by..

mama:
tu la, mmg best berjalan2 musim spring. cuaca best, tak rasa penat sgt la.. cuma nak makan kat sini mmg susah sangat2!

mJ:
haah, tmpt ni mmg klasik dan cantik sangat! :)

dxoul lacruz said...

cantik dan unik! [byk gile repeat ayat ni]

kak wan.. i hate you! hahaha

littlehumblelynn said...

isshhh ku sgt jealous baca entry & tgk gambar2 yg cantik iniiiiiiiiiiihh!!

Wan said...

dxoul:
hohoho!! sila2 hangkut inchik rizuan and the gang sblm balik, kang nyesal.. highly recommended! :p

lynn:
ishhh.. jgnla jeles.. :P