Thursday, May 27, 2010

Merayau-rayau di Festung Hohensalzburg & Salzburg Old Town!

...yeah, lepas kuar dari Salzburg Cathedral tuh memang kami terkocoh2 jugakla berjalan nak ke fortress kat atas bukit tuh (takut tutup lar!).. dahla ngan takde signboard/kalo ada pon semua dlm bahasa german, nak tnya org pon takde org pandai cakap melayu/english pon.. so kitorg just guna map dr buku lonely planet (pinjam dr library kat bwh umah) jer sbg panduan..



jalan punya jalan, tetiba tgk sekumpulan mat2 belia tgh berkumpul/ melepak... ingatkan tgh buat apa, rupanya nak tgk nih haa...

org main catur! bukan main punya ramai pemerhati... tp mmg menarik!


tambah menarik bila dapat tau rupanya pakcik tua nih yg duk main! cool jer! :)

siap ada sorg mamat ni berdiri atas sphere gold tuh lagik nak tgk org main chess! wakakaka :P


kat area nih mcm dataran gitu.. byk org jual souvenirs.. tp mahal nak mamp*s! isk.. souvenirs kat salzburg nih mmg mahal giler! jauh lagi mahal dr venice!! hancus cita2ku nak borong fridge magnet byk2.. huhu


kitorg nak ke fortress/castle kat atas bukit tuh lar actuallynyer.. tp smpt gakla melencong amik gmbr dulu! hehehe view area nih memang cantik sangat2.. bandar ni pon tenang jer.. cuma agak sakit hati sbb kat sini byk giler anjing2 berkeliaran! penat nak mengelak! hehehe



dalam duk pusing2 tuh at last sampai gak ke Festungbanh nih.. nih stesen cable car utk naik ke fortress tuh..

cable car dia ala2 cable car bukit bendera gitu.. (isk.. nyesal tak snap gmbo!!) actually boleh jer nak menapak jalan kaki ke atas, dlm 30minit - buleh la save budget ngan eksesais kan.. tp mintak ampun je lar, fortress tuh nun di sana.. atas bukit, tinggi woo! lagipon kitorg takyah bayar pon, just guna salzburg card jer! :)

me dlm cable car..

dr fortress tuh boleh tgk view seluruh salzburg! verrryyy nice view! seriously!


skodeng! :P

yang kubah hijau tuh la Salzburg Cathedral (check my previous entry)

suker gmbo nih..sbb me cam terawang2an jer kan.. hehehe

kalau pusing sekeliling castle nih, mmg boleh tgk keseluruhan bandar salzburg.

daripada view bandar tu sendiri, hinggalah ke Bavarian Alps, dan jugak countryside!! memang cantik!


nih kat dalam castle tuh.. memang besar. actually nih antara medieval castle tertua dan castle atas bukit yg terbesar kat Europe. dibina pd thn 1077 tuh!!! erkk.. ibaratnya kalo si parameswara dtg bercuti2 europe, sure dia pon kagum ngan castle nih.. dah dikira castle bersejarah dah pon utk zaman parameswara masa tuh! :P

mcm dlm pekan kecik jer kan.. :)

Torture Tower. Est 1496



the other part of castle..

nih macam kubu utk castle tuh la kot.. ada byk meriam, overlooking bandar..



telaga zaman dolu..

mmg bertangga2 kat dalam tuh.. *pancits*

kat dalam castle nih, yg plg glamer skali ialah muzium ni lar.. Welt der Marionetten. Marionette nih adalah nama german utk puppets (agaknya lar)..

actually mariontte ni sinonim ngan Salzburg.. ibaratnya kalau kat mesia, cam wayang kulit dan kelate la.. macam2 puppets ada dlm nih.. kat dlm muzium ni siap ada teater marionette lagi, dan show marionette nih siap participate skali dlm Salzburg Festival yg tersohor tuh lagi! bukan stakat ada konsert, drama, nyanyi2 jer, siap show patung pon ada join gaks!

dan mustila puppets Sound of Music pon ada! :) actually dlm nih boleh jer kalau nak test power main2 tunjuk skill ngan marionette nih. ala2 cam si Maria and the Von Trapp kids tuh.. ;)




byk lagi sbnrnya pameran2 lain kat dlm castle ni.. tp tak smpat nak pusing semua pon..


actually byk jer tourist dtg dgn tourist guide diorg..memula tuh mmg ingat nak join jer, wat muka tak malu, tp semua group tuh speaking german! kat sini bukannya stkt susah nak cari org cakap melayu, tp nak cari org pandai cakap omputih pon susah giler!

nih lak telaga, rasanya dibina dlm thn 14++.. ermm kalo kat mesia, kira sezaman ngan parameswara la tuh.. hehehe

kalau ikutkan, memang kena spend masa 1 whole day kat sini, baru habis explore semua.. tp since kitorg dah penat dan dah lapar gilos, tuh yg decide nak turun jer.. turun dari fortress nih, kitorg pusing2 Salzburg Old Town..

kat kaki lima tetiba terjumpa mamat nih main alat muzik apa ntah.. bunyi dia mmg unik!

tak significant pon, kat sini dia just tulih temperature ngan jam jer.. tp cam cantik sbb ada gold2 gitu.. hehehe

memula pusing2 area Residenzplatz..

Residenzplatz/ Residenz Palace. Palace of Archbishop Markus. the original palace was est 1120, but was refurbished later in 1600+

tetiba terjumpa fountain nih kat Residenzplatz Square.. cam tak fountain ni?? nama dia Residenzbrunnen Fountain... ermm kalau perasan la, di awal2 citer sound of music, si julie andrew nyanyi gak kat sini smbil bwk bag besar, masa dia otw nak ke umah von trapp! [sila bukak dvd sound of music anda!] :P ermm actually fountain ni is the biggest Baroque fountain in central europe! and it was established in 1600++!! batu2an tuh diorg amik dr Untersberg! will definitely blog bout this place later!!

still at residenzplatz... skang nih dah jadi muzium ngan tmpt parking keta kuda! hehehhe :P

then dr sini kitorg pusing2 lagi hingga sampai ke..

...Getreidegasse... actually, kat sini la tmpt shopping diorg.. takde mall pon..

just spjg2 jalan ni ada butik2 dan kedai2..

nama jer town kecik, tp designer butik pon banyak!!drp sekecik2 zara, hingga gucci, prada, LV sampai la Hermes pon ada!! :P

errmm.. tp me idokler masuk, sbb mmg takde duit pon! hahahaha


even Mc D pon stylo mylo! cuba tgk signage Mc D tuh.. cantik kan? :)

tp tmpt yg paling popular kat Getreidegasse semustila umah nih.. Mozart Geburtshaus! umah kelahiran Mozart!! keluarga inchik Mozart ni dulu duk tingkat 3.. tp skang ni dah tuko jd muzium..

the entrance. tp tak masuk pon, tak sompat maa! kaki pon cam dah nak patah! makan pon tak sompat!! huhu

actually Salzburg nih mmg terkenal sbg bandar kelahiran mozart.. semua benda kat sini diorg nak relatekan ngan mozart dan sound of music! sampaikan ada satu kompeni coklat nih keluarkan coklat khas dedicated utk mozart dlm thn 18++,diorg bg nama Mirabell Mozartkugeln. smpai skang ni kira dah jd delicacy wajib kalo sesapa g salzburg utk beli coklat nih.. dgr2 nya nak buat sebijik coklat-kecik-yg-skali-ngap-jer-dah-abis-nih, perlukan masa sampai 2jam lebih utk buat!! rasa dia? bg saya, so-so jer.. tp cam spesel la sbb kat dlm tuh ada marzipan..tp cam lagi sedap coklat cadbury kot?! (erkk! matila org salzburg marah!) hehehehe

cam tenang jer kan? dan clean!


kat Getreidegasse sempat la lepak2 minum air kejap.. dan sempatla restkan kaki jap dlm 30minit camtuh, lepas tuh terus berjalan lagik! kitorg ke tepi Salzach River, lepak2 amik gmbar jap..err actually sambil pusing2 cari kedai souvenirs murah! hahaha saya nih kan budget traveller maa!! :P

cantik gak sungai nih.. actually ngan Salzburg card tuh mmg boleh dapat free river cruise, tp lepas duk baca2 kat Tripadvisor, semua org ckp cam boring jer, terus cancel, tak jadi naik... hehehe lepak2 kat sini tak lama pon, sbb dah pancits kan, hari pon dah cam mendung+nak malam.. sebab penat, kitorg terus balik hotel jer..

hala balik dah tak larat nak menapak ke hotel.. so tunggu bus kat sini.. actually tmpt ni significant gak dgn Salzburg, nih la Horse Pond. dah wujud sejak 1693 lagi!

actually zaman2 dulu diorg wajibkan basuh 'kaki' kuda kat sini, sebelum mana2 horse carriages/horses masuk bandar.. so that bandar tuh sentiasa bersih la.. bagus, kan? sambil2 basuh kaki tuh buleh gak kuda2 tuh minum air ngan mandi manda (agaknya lar)..


Malam tuh, balik terus collapsed tak hengat donia punya!! panchits giler, kaki cam nak patah dah! we had a loooooongggg day! just imagine, 1 whole day sejak kuar kul 5pagi dari barking, naik flight 2 jam, then check in hotel, menapak ke bandar, pusing2 cathedral, join guided tour kat festival house, naik bukit ke fortress, turun bukit pusing bandar, pastu ke tepi sungai lak, semua tuh dalam satu hari!!! berenti pon kejap jer dlm 30minit camtuh utk makan/minum2.. spjg2 hari tuh just makan sandwich kecik dlm flight, lunch pon tak, makan tak makan kul 6ptg!!! mmg panchits giler! tambah2 lak ngan umur dah makin muda nih! hehehehehe :P

tapi apapon, mmg puas hati! :) dan the next day tuh kami bersuka ria.. had soooooooooooo much fun on the 2nd day tuh!! seriously, tremendously fun!!!


will update later!
[kang bosan lak, meleret2 makcik nih membebel sorg2 non stop! hehehe]

3 comments:

zailamohamad said...

Subhanaallah, cantiknyaaaa..
zaila xleh imagine kalau zaila yg dok kat tempat wan, even pancits pon kita mesti suka kan sebab boleh tgk tempat orang, cantik lak tu..

dxoul lacruz said...

yang membaca ni pun agak penat! hahaha. nanti pinjam ye intenerary. nak compare-compare..hehehe

Wan said...

zaila:
yup!!! that is so true! :)

dxoul:
bolehhh! bila mau berangkat? errrkkk ini namanya belog sumbat menyumbat! sukati jer tulih pjg2.. hahahahaha