Monday, May 10, 2010

Traveller in me [Stratford-upon-avon]

Alhamdulillah dah slmt smpai ke bumi london dgn selamat smlm.. Bukan apa, paling takut sbb si Eyjafjallajökull tgh nak buat hal lagi skrg ni.. and I couldnt afford to be stranded there! byk kerja tak lagi siap wooo!! hehehe ni pun cam dah semput dan nak kena susun jadual balik sbb nnti nak balik raya lagi kan.. :P tu pon bercuti2 bebarunih dah siap ponteng lagik sehari dua! hahaha jahat betul! tapi sebenarnya my course coordinator mmg tak kisah lansung, dan dia even lagi suka kalau kitorg ckp nak kuar travel Europe!! memang sporting habis, sbb dia memang nak kitorog enjoy being in london (and Europe) dan dtg sini bukan utk stadi semata2 (yeah! i like that!!).. tp saya still decide utk memonteng sebab segan nak mintak izin utk berjoli, di kala orglain tgh bizi berthesis.. hehehe aci tak? :P

Apapun, Alhamdulillah kitorg slmt smpai ke tanahair bumi london in one piece, from one of our best vacation trip, ever!!! Saya bagi rating tempat yg saya visit tu as one of the best places to visit in Europe!! mmg tak cukup spent 3hari kat sana!! ;-) so skrgni tgh try nak revive balik energy (dgn makan nasik byk2 sbb dah lama mengidam nasik!!hehe) dan start berBLOGGING!! ;P (harap2 adala yg baca nih.. hehehe)

So saya rasa sempena Mei ni, saya nak buat jumbo issue gak, dan kalinih pasal TRAVEL! rasanya super jumbo issue kot, sbb paling koman pon 7-8 entries! saya decide nak tulis sikit2 so that saya boleh letak gambar banyak2..sbb nnti kalo wat panjang2 sure org bosan lak kan.. so stay tuned! :-P

Last week kitorg started with our road trip ke UK Midlands. Tujuan asal nak sambung... err.. sambung...errr.. shopping (lagii! hahaha) sesambil nak pulun Merlin pass (1year pass for unlimited entry to top UK attractions) kitorg yg dah nak expired Julai nih. Kitorg sewa kereta 2 hari jer; Selasa dan Rabu. So lepas dah plan dan try to optimise the trip, so nih la trip kitorg last week:

London - Stoke on Trent - Birmingham - Stratford upon Avon - Warwick - Bicester - London!


Selasa 4 Mei

Pepagi buta dah turun umah g amik keta sewa. Kedai dekat jer, naik bus dlm 10minit jer pun dr umah. tp sbb bersemangat nak jenjalan punya pasal tu yg siap bangun awal pagi lagi, just utk packing barang esp food dan siapkan bekal.. :P

Dari Barking bertolak ke Stoke-on-Trent.. sampai kat Stoke just nice dlm kul 1230tgh. lepas setel kat Stoke, terus bertolak ke Birm.. kat Stoke dan Birm tak snap any pics pon sbb bizi sopping punya pasal.. lgpon last time dah ada amik pics byk kan.. nnti saya citer apa ada kat stoke/birm dlm entry lepasnih.. ;-)

Petang tuh lak, lepas dah lega dan riang ria rasa di hati, dr Birm kami ke Stratford-upon-avon yg terletak dalam 35km dr Birmingham...

Stratford-upon-avon nih tersangatla cantik dan peaceful..

memang tenang jer kan,baru kul 6ptg tp dah sunyi sepi, and this was taken on Monday!!

dan bandar ni memang sangat bersih! maybe sebab ni bandar mat saleh kot.. (kalau bandar mat saleh mmg bersih, banding ngan bandar2 yg ramai kaum pendatang.. hehe)


dan di kalangan pelancong tersohor sebab ia adalah bandar kelahiran William Shakespeare!!


diorg buat satu muzium khas utk Shakespeare, betul2 kat sebelah umah kelahiran dia..

main entrance utk ke umah shakespeare

siap ada Shakespeare foundation lagik!

at the main door.


me kat depan umah kelahiran Shakespeare. too bad tak dapat masuk, sbb masa sampai dah lambat dan dah ditutup..

and i think i need a new camera with a wide angle lens.. i cant even capture his whole house from front using my old lumix*! *hints* wink* :P

bunga2 nih kat dlm laman umah Shakespeare..

his backyard..


so semua tempat2 yg related ngan Shakespeare diorg commercialized kan.. semua dah jadi tmpat tarikan pelancong... dari umah anak, isteri, umah kelahiran dll semua dah jadik muzium.. dan byk jugak kedai2 dan tmpt diberi nama sempena nk tumpang glamer Shakespeare.. :)

ada kedai buku..

dan jugak hotel..
(nampak jer buruks, tp mahal giloss!!)

dan gift shops.. unfortunately gift shops pon dah tutup! tak dapek la nak beli fridge magnets.. moral dia: nak kena dtg lagi since me adalah pengumpul FM tegar..hehe :P


dari rumah Shakespeare kami jalan2 pusing2 strolling around bandar Stratford..


buildings lama kat bandar ni semua cantik2 dan unik! berbelang2 putih hitam.. ;)

nih public library, just a few houses/shops away from Shakespeare's house.


nih lak Nash house, tempat Shakespeare menghabiskan sisa2 hidupnya selepas dia pencen. besar gak umah ni, dlm 3tingkat.. actually umah asal Shakespeare adalah kat sebelah Nash House nih (Nash ni pulak kawin ngan cucu shakespeare), tp skang ni tapak umah asal tuh dah jadi taman..

Town Hall. Just opposite Nash House.

and it was established in 1643!

newly built? zaman2 shakespeare dah ada restoran ni..

Havard House and Garrick Inn.
satu lagi tarikan utama kat Stratford ni ialah Havard House (umah kat sebelah kiri saya-yg ada tiang bendera tuh). nihla umah kelahiran John Havard-pengasas Havard university.

Barclays.

even building HSBC pon cantik!


yg kaler gold tuh dia buat bentuk bulat2 cam gold coins jer.. :)

Ermm.. actually byk lagi tempat2 best kat Stratford ni, tp tak sempat nak pusing habis semua sebab masa limited sesangat.. terkilan gak sebab tak sempat nak masuk dlm umah Shakespeare, umah Anna Hathaway pon tak sempat nak g tengok... tuh tak termasuk lagi nak g boating kat river dia yg cantik tuh.. so moral dia, kalau ada masa, nak kena g lagi skali la kot ke sini..


ermm.. esp to get my Shakespeare's fridge magnets! hehehehe :P




to be continued!


4 comments:

littlehumblelynn said...

best...best..x sabar 2nd edition lak..

Oyis said...

salam perkenalan wan... seronot tgk org jln2. kitaorg ni bila la agaknya berjalan. bosan jg terperap je di ujung tanah UK ni (kami area plymouth, dah x jauh mana dgn Lands End!) ehhe.. saya ingat nak add blog ni kat blog roll saya. hrp wan x kisah. nnt kita tukar2 cerita ye. tinggal di mana skang ni?

Wan said...

azlin:
tenkiu..heheh tgh giat menulis nih!tp kna tunggu hasben edit gambar dulu..hehe ;-)

oyis:
salam perkenalan jugak.. thanks for dropping by and following me. :-) duk plymouth? waa.. mesti best dan cantik, kan?buatla entry pasal lands end, teringin nak g sana-member2 yg pergi semua ckp cantik.. btw saya duk london, bosan gak sbb cam crowded sangat2 kat sini.. actually saya pon jarang gak berjalan2 ni, ni baru nak kuar dr kepompong..hehe

Badrul said...

Best2..besok kami p Oxford->Stranfod U T->Coventry->Leicester, itupun kalu sempat.
Tk
Jemputla jadi follower
http://badrul-perjalananku.blogspot.com/