Wednesday, October 13, 2010

Fridge Magnet Madnessss!!!!!!!!!

Weekend bebaru nih my dear friend dropped by at our house.. and since diorg nih baru balik dr Scotland, so merasa kami dapat FM baru!!!!!!!! thanks sooo much!!actually kitorg pesan FM Hard Rock Manchester, sbbnya 2 kali kitorg ke Manchester, 2 kali jugak FMs sold out kat HRC!! tuh yg terpaksa pesan kat member.. and her gift reminds me to blog bout our madness:  collecting FMs!!!!! :D

Well, actually kitorg dah gila2 kumpul FM nih sejak duduk KL lagi, tp back then, tak banyak sangat collections.. sbb masa tuh tak berjalan byk sangat pon, yg ada pon 4-5bijik jer, dr Bali, Bandung, dan bandar2 kat Mesia jer..dan memang saya tak pernah beli FM online pon, semua beli sendiri kat tempat2 tuh, takpon kalau bernasib baik dapatla pressie dr kawan2..
nih jer pon koleksi yg ada kat mesia..kecil-kecilan jer.. bali, laguna redang, twin towers, sydney, texas, dubrovnik dan london (member bagi-masa nih belum jejak kaki ke london lagi).. :-)

dan bila dtg UK nih, makin kegilaan kitorg nih semakin menjadi2.. tambah menggila dan rambang mata bila setiap kali travel ke Europe!! hahaha average setiap tempat kitorg akan make sure beli at least 3-4 bijik.. walaupon sengkek/low budget travel sekalipon, sanggup tuh ikat perut semata2 nak beli FMs!!! hahahaha :P
tadaaa!!! :P

So far takdela banyak mana collections kitorg... tp tu pon, kalo nak tempek semua FMs nih kat fridge, rasa2nya mmg tak muat lar.. so thats why saya plan balik mesia next year nak beli fridge besauuu, utk accomodate saya punya FMs nih!hahahaha :P

Our very first European FMs were from Istanbul.. went there in March 2009. nih la first time keluar dr London, so mmg tak menggila lagi la sopping FMs.. hehehe

June 2009, kitorg balik sebab my dad sakit. since naik Gulf Air, ktirog transit kat Bahrain.. sempat la merembat sebijik FM! rembat sebijik jer, sebabnya currency Bahrain Riyal nih memang mahal giler!!! double the pounds!! dahla masa tuh mmg kalut nak balik KL cepat2 jumpa my dad takut tak sempat jumpa sblm dia operation, tu yg mmg takde mood nak sopping sangat pon! end up balik ngan sebijik FM jer! :D

Then balik dr KL, we went to Paris in August 2009. masa nih rambang mata makin menjadi2 sebab souvenirs kat Paris mmg murah giler!!dah la banyak sangat choices!! dan rasanya so far souvenirs Europe yg plg murah ialah di Paris!!

dan tahun dan bulan yg sama gak kitorg ke Venice!! still rambang mata gaks!!! tp FMs kat situ takdela semurah kat Paris, so kitorg berbelanja secara berhemah gak lar! lagipun masa kat Venice tuh Euros kitorg dah semakin susut! :P hahaha

Then awal October 2009, kitorg ke Manchester.. so sbg die-hard fan MU, inchik hasben insisted on buying FMs! berjaya rembat sebijik,tu pon frust sebab tak banyak choice sgt!! sebijik lagi kawan (the same friend) bagi pressie gak, thanks again dear!!! :D

November 2009, we went to Thorpe Park. ponnn takde choice sangat, berjaya rembat satu jer! frust betoi!!
Saw Ride nih antara tarikan baru kat Thorpe Park last year..

Seb baik in the same month, member bagi pressie sebijik FM dr Norway!!! yeay!! thanks dear!! :))

dan in the same month gak (Nov 2009), kitorg join rombongan budak2 UCL ke Salisbury dan Stonehenge! dapat ler sebijik FM stonehenge, jadik la kan... :P

bulan Mei 2010, kitorg pusing2 Midlands. shopping2 kat Stoke ngan g ke Warwick Castle.. pulun guna Merlin pass, memandangkan pass dah nak expired bulan Julai! kat stoke mmg tak sempat nak pandang pon FM sbb bizi sopping kan punya pasal, so berjaya rembat FM dr warwick castle jer.. :P

then 2-3 hari lepas balik dr Warwick Castle, kitorg buat jejak2 The Sound of Music, in the land of Mozart di Salzburg!!!!!! kat salzburg tak byk kedai yg jual souvenirs.. dahla souvenirs diorg mahal giler!! antara tempat jual souvenirs yg paling mahal yg kitorg pernah g!! dahla masa ni takde duit sangat, tuh yg berjimat2 beli sikit jer!! :(

Bulan June 2010, kitorg buat short anniversary trip ke Brussels ngan Bruges. FMs byk giler, dan murah2!!! merembat sakan gak lar! hahaha :P

akhir bulan June 2010 cik abe balik mesia.. sempat dia transit kat Amman..so cik adik dapat lar pressie seekor unta! jadi la kan...:P

cik adik balik Mesia bulan Ogos. singgah bertenggek di Muscat.  rambang mata, beli seekor unta ngan beberapa bijik FMs!currency Oman Riyal jgn citer la, mahalll!! tapi still merembat tak hengat donia gak!haha nampak sangat cik adik yg shopaholic lebih2 kan..hahaha

dan slalunya kalau travel, mmg kitorg akan pastikan singgah ke Hard Rock cafe utk beli souvenirs! selalunya beli tshirts la, dan semustinya beli FMs jugak lar kan!!!! nih kira the most precious FM collections la nih!! tp so far baru berjaya dapat FM Hard Rock Manchester, Venice ngan Paris jer.. even london pon kitorg belom sempat beli lagi! :D

dan ada jugak FMs yg kitorg beli sekitar london.. madame tussauds, london eye, babylon exhibition@british museum. FM yg london betul, memang belum beli lagi.. next year la kot, pulun borong FMs london lak!!! :P

selain FMs, ada jugak kitorg kumpul sikit2 key chains... actually kitorg tak minat sangat ngan key chains, sebabnya stkt collect je lar, confirm takkan guna semua key chains kan? banyak mana la sangat kunci kitorg kat Mesia tuh, lainla kalo umah banglo ke kan..ehehehe :P
berjaya gak lar kumpul keychains paris, salzburg, venice, belgium, various UK places dan jugak istanbul..

dan ada jugak beli hiasan sikit2 ngan mugs. tu pon tak brapa minat sangat nak kumpul, sebab space consuming + susah nak bawak balik sbb fragile!
mugs and ash trays..

tp kalo FMs, memang senang nak bawak balik dan nak display pon tak space consuming sangat! dan saya boleh bercerita pasal kisah setiap FMs yg saya ada tuh kat dapur nnti.. so ada la modal nak bergosip kalo ada kenkawan dtg umah kan.. hehehe :D

moral of the story, saya memang gila kumpul FMs. period.

5 comments:

mohdandmeriam said...

salam ja..hehe cantik2lah fm tu..yg dari perth ada disimpan kat rumah mama..lupa nak bagi masa balik hari tu.

Nana said...

wahhhh banyak nye collection you!!!! Bestnye!! hehee!

littlehumblelynn said...

wah.......aci x nak mintak 3-4 ,,huhuhu??

naza said...

best kan? tp ade gak my FMs yg letak kt fridge dipecahkan by anak2 bertuah ku..since then x letak dh..pics pun tak amik..dulu sibuk biz fm..hehe..nice collection!! nnt disneyland if nk let me know!!

zailamohamad said...

wow, banyak tu collection Wan, Zaila pon suka juga kumpul FM tapi banyak yg dah pecah dek anak2 yang main..huhuuuu