Sunday, October 24, 2010

Popping corn!

Finally I managed to pop my own corn! :D

First time try buat nih, seb baik menjadi.. actually bijik2 jagung nih member dah bg dah berbulan2 dah, tp tak sempat2 nak buat + malas sebab masa tuh duk sensorg kat umah hasben balik kampung.. peram punya peram nih baru terbukak pintu hati nak try buat! :D

ghuper ghupernye senang jer nak buat popcorn nih! godek2 resepi kat myresepi jer,plus takde mesin popkon pon, just guna kuali yg ada penutup tuh jer.. hehehe


saya guna bijik corn kernel nih jer, member yg belikan.. just panaskan butter/minyak, then curah jer corn kernels nih.. pastuh biar dia meletup2 pop2,tunggu sehingga senyap then baru bukak tudung periuk..


nih antara jagung yg terawal meletup.. siap cam hangus sket2 sbb tak brapa pandai lagi nak kontrol api masa nih.. hehehe pastuh bila dah jadik popkon, terpulang kpd citarasa memasing la nak letak apa.. either dimakan begitu sahaja ataupon boleh letak coklat or caramel..


dan nih pulak our all time fave kalo nonton movie: caramel popcorn!! kira sedap la jugak, sebab boleh kontrol tahap manis popkon nih.. hasben pon suka! hehhehe kira jauh lg sedap dr karamel popkon kat UK nih yg manis giler tuh.. :P cuma gambar nih tak sempat nak mekap2 hias cantik2 sblm amik pics, tak sempat2 pon,sedar2 jer dah abis! hahahah :P

1 comment:

zailamohamad said...

kalu make sambil tengok movie sedap nih;)