Monday, October 25, 2010

Si merah!!

Welcoming si merah into the family!! hehehehe woot!woot!!


Nih mmg betul2 pembelian brg yg takde dlm wishlist, tp disebabkan pengaruh rakan sebaya semata2.. :pp

punca2 pembelian adalah disebabkan:
  • 3 bulan lepas g makan2 kat umah member, dia buat kari tulang yg saya panggil 'melt-in-the mouth' gitu.. ala.. kari yg isi dah relai dr tulang tuh, ala2 kari kenduri pon ada jugak.. sebab rebus/masak lama+guna api kecik utk 3-4jam! masa tuh dia introduce dia punya slow cooker.. tp at that time cam 50-50 lagi nk beli ke tak, memandangkan kunun nk try guna api dapur je+ boleh guna le creuset je+masak 3-4j gak! kunun kedekut nak jimat uwang la kan..hehehe
  • last month, saya try wat kari melt in your mouth tuh, tp guna api dapur je tp tak guna le creuset sebab sayang.. hehehe the outcome: tak brapa menjadi sbb isi tak brapa nak relai dr tulang,eventho guna resepi yg sama! tp tataula silap dapur or mmg saya yg tak pandai masak!hahhaha
  • kelmarin g ke umah member yg sama lagi, dia masak kurma guna slow cooker gak. mmg ada ommph!!
  • balik umah saja gatal tangan window sopping, tetiba ada promotion lak.. dahla kaler merah lak tuh!! tu yg terus decide nak beli tang tu jugak! hahaha balik umah terus book, dan harini lepas kelas dah selamat hangkut periuk seberat 4.5kilo nih naik turun tube.. siap terus singgah kedai daging beli tulang utk buat kari tuh!! hahahaha :P

actually memang mudah bangat guna slow cooker nih, cthnya cam skrg saya tgh menggulai, sambil blogging lagi!hahaha jimat masa dan multi tasking! tp tak recommended utk masak di kala tgh kelaparan! dah nama lagi slow-cooker kan... hehehe :P

12 comments:

i.s.z.a.n said...

okok, semua alasan boley diterima pakai haha. klau tengah lapar kene pakai pressure cooker ;)

NenekPenne said...

nice kaler...

i kat rumah masak pakai periuk mcm ni which yang ada byk function, ada for fry, boil, slow and reheat...i tak suka masak pakai dapur gas sebab i takut tetiba balang gas tu bocor dan meletup..huh..kesitu pemikiran i tau...

mohdandmeriam said...

salam ja..cantik warnanya ..berbaloi membelinya..

Wan said...

iszan:
hahaaha :P

nenek penne:
ooo ye ke? tatau pulak ada yg multi function... mesti lagi best sbb takyah nk tunggu sgt masa tgh menggoreng etc.. :D

miSs inTerpReted said...

waahhh....great purchase!! hmm..i always wonder, which one is better to beli, slow cooker or pressure cooker. katanya, guna pressure cooker pon can get that kinda curry.

Wan said...

kalau guna slow cooker nih daging memang akan relai+lembut dan rasa kuah/lauk pon lain sangat sbb masak lama.. dan lps try guna smlm, baru tau rupanya kalau benda nih kuah takkan menggelegak,so kalo buat kari mmg takkan 'pecah minyak'!*jakun* hehehe tapi kalau nak cepat makan, better beli pressure cooker la.. :D daging akan cepat masak, cuma tak pasti daging akan relai mcm slow cooker ke tak..

Aswani said...

wan..kan aku ckp, tumis dulu dlm periuk ats dapur sampai rempah masak n pecah minyak, baru masuk dlm slow cooker
takpa..practice makes perfect :)

Wan said...

wani:
yup,dah ikut petua hg, mmg tumis dulu atas dapur sampai pecah minyak, bila dah masuk santan baru transfer ke dlm slow cooker..cuma aku maksudkan 'pecah minyak' tu ialah santan dia tak pecah2 (ke apa korg panggil ek? maklumler aku kan org ganu, istilah lain2..hehehe)alamak, tatau camne nak explain nih..

siti hasmah said...

aku guna slow cooker utk masak bubur adib ja dulu sbb malas nak kelam kabut masak pg2 so msk mlm on smpai pg...blum penah try msk yg lain...bleh try la lps nih..

Wan said...

semah:
try wat kari tulang.. sure terangkat! resepi kena mintak ngan wani.. :D

naza said...

uit ni angkut dr mane nih? argos tgh ade promo voucher..hehe..
tp tak sempat nk browse..adekah sgt bagus? dan kalernyer amat memikat!!nnt sila buat kari melt in the mouth panggil kitorang makan yee..hehe..
btw lama x blogging i left some comments in previous posts!!tertinggal ketapi! ;P

Wan said...

naza:
hangkut dr argos lar.. hehehhe mmg bagus, sbb rasa hasil masakan jadi lain dan dgn magiknya jadi sedap!!:D nih semua pengaruh rakan sebaya punya pasal!! hehehe alamak, argos sale?? dahla voucher dpt byk lak tuh!!! tetiba gatal tgn! jeng..jeng... :P