Sunday, October 3, 2010

Nasi Mandhy

Arini pekena nasi mandhy/nasi arab lagik.. dah lama tak masak, tetiba gian nak masak lak, bleh? :P

Btw nih resepi nasi mandhy (sejak entry dulu lagi ada org mintak, nih baru nak tempek resepi! teruk betul!!! hehehe)

elemen paling penting dlm nasik nih ialah mandhy mix spice:
2 sudu kecil buah pelaga
2 sudu kecil cengkih
2 sudu kecil lada hitam
1 biji buah pala
1 inci halia
4 helai bay leave @ daun salam -->tak letak pon, malas nak beli. :D
blend semua bahan hingga halus

bahan2 lain lak:
1 ekor ayam - potong empat
2 s/t mandy mix spice *
3 cwn beras basmati- basuh dan rendam 30 minit-toskan
2 s/b butter
1 biji bawang besar - cincang halus
1 tomato - cincang halus
1/4 cawan grated carrots
4 cwn air
rempah penumis -cengkih buah pelaga dan lada putih biji ( kayu manis tak perlu)
stok ayam @ kiub pati ayam


Nak buat nasik ni mudah jer...
panaskan butter, then tumis bawang dan rempah2 biji hingga naik bau. pastu masukkan mandhy mix spice, carrot dan jugak tomato cincang tuh.. pastuh masukkan air/stok ayam (kalo malas masukkan kiub pati ayam jer) dan season kan dgn garam. bila dah didih masukkan beras, then transfer dlm rice cooker.


Sementara tuh, boleh la bersihkan ayam..then lumur dengan mix spice dan garam dan perap sekejap, pastu transfer ke dalam mangkuk atau loyang yg dialas dgn aluminium foil dan bakar selama 40 min..klu yang suka garing setelah 40 min buka penutup (aluminium foil) bakar lg hingga ayam kekuningan.. pastu kalau suka, boleh la campak jer ke dalam nasik..

Kalau nak sedap (dan rajin), bolehla wat dalca ngan acar timun makan ngan nasik nih. tp sbb saya malas, so saya buat air asam jer ngan sayur taugeh goreng.. hehehe
cam tak berapa kena sket combination lauk kalini: stir fry bean spout and long beans (chinese styled) with nasi mandhy (arab's)? hentam sajala labuuu! makcik malas nak masak dalca daa!! :P

sila abaikan gambar bersudu saya di atas, okeh!! :P
sila-sila jemput makan... selamat mencuba uols! :D

3 comments:

littlehumblelynn said...

yummy............(idea nak mintak en papa beli oven baru,)

mohdandmeriam said...

salam ja..terliur mama ..nantilah kita buat sama2 bila ja balik nanti..hari tu tak sempat..

Wan said...

lynn:
hehehe don't put the blame on me! :P tp kena try buat ni, senang jer dan sedap! :)